Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäls för dobbleri

Annons

"OBS endast förströelsespel" står det på spelen. Sådana spel får endast ge vinster i form av frispel, aldrig i form av kontanter. Men enligt anmälaren vinner spelarna kontanter, såvida kassapersonalen inte misstänker att det är en kontrollant som spelar.

Själv fick anmälaren vinstpengar vid flera tillfällen då han provade att spela.

Förströelsespelen ställs ut med tillstånd av Falu kommuns socialförvaltning, i enlighet med automatspelslagen, även kallad "flipperspelslagen", eftersom just flipper är ett klassiskt förströelsespel. Så kallade fruktspel, däremot, handlar om slumpmässiga vinster, där insatserna kan bli mycket höga.

Statens kriminaltekniska laboratorium har undersökt flera automater som använts för illegala spel. Genom att gå in i maskinernas datorer har man kommit fram till att en sådan maskin omsätter upp till en miljon kronor illegalt.

Uppskattningsvis gör automatinnehavaren en vinst på ungefär 25 000 kronor per maskin och månad.

I Falu kommun har Bror Johansson hand om tillstånden för förströelsespel. För två-tre år sedan besökte han den aktuella Falubutiken tillsammans med polis. Detta efter att en anmälan gjorts om att olaglig spelverksamhet pågick. Men utredningen lades ned. Det gick inte att se på spelautomaterna om de användes lagenligt eller inte.

- Varken vi eller polisen får ju provocera fram brott, säger Bror Johansson.

När socialförvaltningen i Falun beviljar tillstånd behöver spelinnehavaren inte ange vilken typ av förströelsespel man har för avsikt att skaffa.

- Vi tittar inte på själva automaten. Det vi gör är att vi kollar med barn- och ungdom att spelen inte hamnar i olämpliga miljöer.

I Borlänge är i dag frukt- och pokermaskiner totalförbjudna.

- Ja, numera är vi förskonade från avarter av enarmade banditer, säger Kjell Sundmark, restauranginspektör på Borlänge kommun.

1996 tog han över tillsynsverksamheten i Borlänge kommun, och blev genast varse spelproblemen i staden.

- Jag blev uppringd av oroliga föräldrar och föreningen för spelberoende, säger han.

På den tiden fanns 40 tillstånd ute. I dag finns endast sex-sju stycken kvar. Detta efter att man infört strikta riktlinjer för kommunens speltillstånd och förbjudit frukt- och pokerspelen. Nu följer flera andra kommuner Borlänges exempel, dock ej Falun. Enligt Bror Johansson fanns det förra året 100 tillstånd för förströelsespel i Falu kommun - men av dessa kan flera ha upphört med sin verksamhet sedan de fick sina tillstånd. Den kontrollen har man inte gjort.

- Nej, det är ingen prioriterad fråga, säger Bror Johansson.

Kjell Sundmark ser med stort allvar på den illegala spelverksamheten, som finns i hela landet.

- Jag tror det här är en tickande bomb. Kommunerna kommer att få stora problem med spelmissbruk inom en snar framtid. Det finns en stor svart spelmarknad som fortsätter att dra ner människor i fördärvet, säger Kjell Sundmark.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons