Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar om brott ökar i Dalarna

Annons

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) den preliminära statistiken över anmälda brott i landet för första halvåret 2007. Sifforna visar att antalet anmälda brott i Sverige ökat jämfört med samma period förra året. Totalt i landet handlar det om en ökning med nio procent. Två tredjedelar av ökningen rör anmälningar om skadegörelsebrott och brott som påverkas av myndigheternas spanings- och ingripandeverksamhet, som tillexempel rattfylleri, narkotikabrott och bedrägeri.

Dalarna är inget undantag.

Den färska statistiken visar att antalet anmälda brott också ökat i länet. Totalt handlar det om en ökning av anmälda brott med åtta procent och när det gäller brott mot brottsbalken har anmälningarna ökat med nio procent.

I Dalarna är det anmälningar om bedrägeri och annan oredlighet som ökat allra mest.

Under första halvåret 2007 har 915 anmälningar i den kategorin upprättats. Jämfört med samma period förra året innebär det en ökning av antalet anmälda bedrägerier med 70 procent.

Även anmälningarna om misshandel och grov sådan har ökat. Totalt handlar det om en ökning med 21 procent. Bland våldsbrotten (utan dödlig utgång) är det anmälningar om våld mot kvinnor som ökat mest. Under första halvåret anmäldes 375 sådana brott.

Det ger en ökning, jämfört med samma period 2006, med 32 procent.

Bland de brott där anmälningarna minskat finns sexualbrotten. Totalt anmäldes 192 sådana brott under årets sex första månader. Jämfört med samma period i fjol är det en minskning med 14 procent. Anmälningarna om våldtäkter är dock fler hittills i år, jämfört med förra året. Totalt handlar det om en ökning med tio procent.

Bland övriga brott där anmälningarna minskat finns stölder och snatterier i butik och varuhus (-19 procent), rån och grovt sådant (-22 procent) och stöld ur motordrivet fordon (-12 procent).

Oförändrade är siffrorna vad gäller anmälningar om mord, dråp och misshandel med dödlig utgång samt anmälningar om biltillgrepp.

Läs mer i morgondagens tidning.

Mer läsning

Annons