Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler polisen för stöld av guldkedja

Annons

Det var i november 2005 som Borlängemannen greps av polisen. I samband att han skulle sättas i arrest visiterades mannen och på det arrestantblad polisen då upprättade hade rutan för "halsband" då kryssats i. När mannen frigavs dagen därpå fanns dock inget halsband med bland tillhörigheterna som lämnades ut.

Mannen anmälde då Borlängepolisen för stöld och hävdade att han vid gripandet hade burit en kraftig guldkedja värderad till 24 150 kronor. Värderingen styrktes av ett intyg från en guldsmed som dock endast gått på hörsägen när värderingen gjordes och alltså inte med egna ögon sett det värderade guldkedjan.

Ingen av de polismän som tjänstgjorde kvällen då mannen sattes i arrest har i efterhand kunnat erinra sig att denne bar någon guldkedja. Vice överåklagaren vid Riksenheten för polismål beslutade därför att en förundersökning inte skulle inledas. Detta med motiveringen att brottet inte gick att utreda.

Ärendet har dock vandrat vidare till Rikspolisstyrelsen som beslutat att avslå mannens begäran om ersättning. Där betonar man att det om talar för mannens historia är krysset i rutan för "halsband" på arrestantbladet, men att det samtidigt finns faktorer som pekar i motsatt riktning. Bland annat då att mannen genom inköpskvitton eller liknande inte har kunnat verifiera att han verkligen ägde en dylik guldkedja.

Mannen har nu möjlighet att föra sitt ärende vidare till domstol.

Mer läsning

Annons