Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäld dokumentär om Persson sänds

Annons

Efter anmälningar, frän publicistisk debatt och kritik mot sin egen person är det dags.

På måndagskvällen sänds första delen av tv-journalisten Erik Fichtelius dokumentär om förre statsminister Göran Persson.

Det kom 2002 fram att Fichtelius, medan han var inrikespolitisk kommentator i Sveriges Televisions (SVT) Aktuellt, sedan 1996 samlat material om Persson och intervjuat honom fem_sex gånger per år. Avtalet sade att materialet fick sändas först sedan Persson avgått. Men uppgifter Persson lämnat fick omedelbart publiceras om Fichtelius inte röjde sin källa.

Journalister, och politiska motståndare till Persson, anklagade Fichtelius för dubbla roller och statsministern för att styra SVT. Fichtelius anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv och Persson till riksdagens konstitutionsutskott.

TT: Kan du förstå den kritiken?

Både han och Persson friades till slut. Men efter avslöjandet slutade Fichtelius som politisk kommentator och blev i stället chef för nyhetsprogrammet 24 Direkt.

Han säger att nyhetsjournalister, som samtidsskildrare, måste försöka tränga bakom ytan, förklara och fördjupa. Och då ingår att föra bakgrundssamtal med ledande politiker, menar Fichtelius.

TT: Vad ser du för risker med det?

Materialet, gjort tillsammans med fotografen Paolo Rodriguez och redigeraren Kjell Tunegård, ska gå i fyra heltimmesprogram. I anslutning till varje sändning läggs också en timmes råmaterial ut på SVT:s hemsida.

Totalt har cirka 100 timmar intervjuer samlats in. Allt läggs, i forskningssyfte, hos Institutet för samtidshistoria vid Södertörns högskola.

TT

Mer läsning

Annons