Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anmälaren har rätt att häva köpet"

Annons

Allmänna reklamtionsnämnden har rekommenderat Orsaföretaget Flysports att betala tillbaka 1 000 kronor för ett presentkort på tandemskärmflygning.

Sommaren år 2000 behandlade Allmänna reklamationsnämnden ärendet för första gången. En privatperson i Nacka yrkade då på återbetalning, med motivering att han inte kunnat nyttja det presentkort på tandemflygning som han fått.

Den gången avslog nämnden hans yrkande. Motiveringen var att det inte ansågs visat att Flysport vägrat fullgöra prestation i enlighet med presentkortet. Dessutom framgick inte någon tidsbegränsning av presentkortet och att det därmed kunde nyttjas inom tio år.

I en ny anmälan till reklamationsnämnden skriver privatpersonen att han den 14 juli förra sommaren bad att få genomföra flygningen i september. Han fick då svar att presentkortets giltighetstid var ett år, samt att Flysports företrädare varken hade lust eller ork att genomföra flygningen.

Flysports säger till nämnden att grunden för bestridandet är att anmälaren redan tillhandahållit tjänsten.

- Anmälaren har redan genomfört en flygning, med uruselt resultat. Han är, med tanke på åldern, inte lämpad att genomföra ett så riskabelt flyg. Giltighetstiden för presentkortet är ett år, vilket framgår skriftligt av inbetalningstalongen, plus att det har påtalats muntligt.

Allmänna reklamationsnämnden säger i sitt nya beslut att man redan tidigare funnit att det inte framgår någon tidsbegränsning av presentkortet. Därmed skulle det, enligt allmänna preskriptionsregler, vara giltigt i tio år från utfärdandet.

- I det här ärendet framkommer det inte något som föranleder annan bedömning. Således har Flysports att tillhandahålla anmälaren en tandemflygning i enlighet med presentkortet. Vad som nu tillkommit är att Flysports inte avser att tillhandahålla denna flygning. Anmälaren har därför rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka, säger nämnden i ett enhälligt beslut.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons