Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälan om bedrägeri

Annons

Tonläget i marknadsbråket i Ludvika blir allt högre. De forna marknadskompisarna, Sonja Ek och Yngve Jonsson å ena sidan, föreningarna Ludvika Handbollsförening, Ludvika Simsällskap, Ludvika Hockey och IFK Ludvika å andra sidan, har kommit rejält på kant med varandra.

-Jaha, det ska bli intressant att se på vilket sätt vi har uppträtt bedrägligt, säger Kjell Israelsson, ordförande i handbollsföreningen.

Han säger sig inte ha hört talas om anmälan, trots att Ek påstår att hon lämnat den till polisen i februari och att åklagarmyndigheten sedan varit inkopplad på ärendet.

Ingen i marknadsalliansen har varit kallad till förhör, enligt Israelsson. Han vill gärna veta vad historien handlar om och NLT ställde frågan till Sonja Ek på fredagen.

- Jag vill inte kommentera något mer nu, det räcker för den här gången, säger hon.

Ek avstår också från kommentarer kring andra uppgifter i brevet till kommunstyrelsen. I brevet uttrycker hon bestörtning över att kommunen den 23 maj gav föreningarna i marknadsalliansen tillstånd för ett billotteri. Lotter såldes på stan i samband med marknaden, konstaterar Ek.

"De föreningar som jag tidigare samarbetat med vet mycket väl att tivolit har ensamrätt på all försäljning av lotter under marknaden. Nu ställer jag mig frågan hur Ludvika kommun kan bevilja Ludvika Marknadsallians ett lotteritillstånd."

- Det får vi väl göra, säger Kjell Israelsson. Första dagen stod vi vid Handelsbanken och andra dagen hade vi tänkt stå utanför vårt kansli (i hörnet Fredsgatan-Carlavägen) men där hade hon (Sonja Ek) ställt upp grejer så vi tvingades att ställa oss en bit därifrån.

Lotteritillståndet beviljades av kultur- och fritidsförvaltningen och skrevs under av kulturchefen Tommy Mohlin.

- Marknadsalliansen har fått lotteritillstånd tidigare år och vi såg ingen anledning att avslå ansökan.

NLT: Men i år var det inte längre alliansen som arrangerade marknaden. Det gjorde Sonja Ek.

-Det är möjligt, jag har bara läst om den här konflikten i tidningen, svarar Mohlin.

Kulturchefen tycker att det är konstigt att Sonja Ek kan påstå att tivolit har ensamrätt på lottförsäljningen.

Tivolit har aldrig fått något tillstånd att arrangera lotteri i Ludvika. Tjänstemän vid kultur- och fritidsförvaltningen vill också ha sagt att man aldrig beviljar lotteritillstånd till företag utan enbart till föreningar.

I brevet till kommunstyrelsen ansöker Sonja Ek om att hennes firma får arrangera marknad 26-28 maj 2006 och 25-27 maj 2007.

I maj kom en ansökan från föreningarna i marknadsalliansen som önskar arrangera marknad den sista helgen i maj åren 2006-2010.

Vilken av parterna går vinnande ur marknadsstriden? Senast runt årsskiftet måste kommunpolitiker och ansvariga hos polisen ha bestämt sig.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons