Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anmäl falska porrfakturor"

Annons

Konsumentvägledningen i Falun får tre-fyra telefonsamtal om dagen från drabbade.

- Jag uppmanar dem att göra anmälan både till polisen och Konsumentombudsmannen, säger Veronica Lidman, konsumentsekreterare i Falun.

Räkningarna kommer från företag som vill ha betalt för att någon i hushållet utnyttjat en betaltjänst på nätet. 299 kronor är ett vanligt fakturabelopp och oftast gäller det sextjänster.

För många är räkningen ett stort mysterium. De har aldrig varit i närheten av någon porrsajt på Internet.

- Andra har inte alls förstått att det handlar om en sextjänst, eller att det kostar pengar, säger Veronica Lidman.

I det senare fallet kan man ha kommit in på företagets webbsida och fått upp en grå ruta med en säkerhetsvarning.

Enligt Konsumentverket räcker det med ett klick på JA-alternativet i den rutan, för att man ofrivilligt ska ladda hem en progamfil. Filen är en så kallad dialer, ett program som används för att styra modemet. Snart dimper en faktura ner hos den som står för telefonabonnemanget.

Som tidningen tidigare berättat har Konsumentverket stämt företaget Trom Brom Srom för att ha gillrat den här typen av fällor för Internetanvändare.

- Ett bra råd är att alltid ha ljudet på modemet påslaget. Då kanske man hör om modemet ringer upp igen, säger Veronica Lidman.

Företagen å sin sida brukar hävda att det är omöjligt att "omedvetet" koppla upp sig mot deras webbsidor med sextjänster.

Hur gör man då när man väl fått en faktura som man inte anser att man ska betala?

- Tänk på att det är den som påstår sig ha en fodran som ska kunna visa att ni ingått ett avtal, säger Veronica Lidman.

- Och hur det ska gå till när man sluter ett avtal, är klart reglerat i lagen. Det är flera villkor som måste uppfyllas för att avtalet ska vara giltigt, fortsätter hon.

En vanlig fråga till konsumentvägledningen i Falun är hur man bär sig åt för att få bort program-filen som laddats hem av misstag. Svaret är ganska nedslående.

- Att själv ge sig in i systemregistret är inget för den vanliga datoranvändaren. I så fall får man vända sig till en fackman, säger Stig Erik Jakobsson, en av dalapolisens dataexperter.

Han rekommenderar i stället att man formaterar om hårddisken.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons