Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagas för öststatsfasoner

Annons

Bopartisten Kurt Josefsson är upprörd över att Byggnadsarbetareförbundet av kommunens politiska ledning lovats specialbehandling.

- Rena öststatsfasonerna, säger en uppbragt Kurt Josefsson.

Det var i förra veckan som socialdemokrater och vänsterpartister i kommunstyrelsens arbetsutskott tog beslutet.

- Beslutet innebär att kommunen och även dess bolag "skall" informera Byggnads om vilka entreprenörer kommunen anlitar. Byggnads ska alltså ha information så snart kommunen säljer eller köper någonting.

Bakgrunden till beslutet är att Byggnads vill ha möjlighet att kontrollera företag som anlitas av kommunen och tillse att företagen bland annat följer svenska kollektivavtal.

Beslutet i arbetsutskottet är utomordentligt anmärkningsvärt, anser Kurt Josefsson.

- Kommunen har att följa lagen om offentlig upphandling. Lagen innebär att alla som frågar kommunen vilken entreprenör som anlitats har rätt att få denna information. Det gäller alla, även medlemmar i Byggnads. Det finns ingen anledning att specialbehandla en facklig organisation.

Vad blev reaktionen när du framförde dessa argument i arbetsutskottet?

- Ingen alls.

Josefsson konstaterar att flera politiker i oppositionen i Ludvika motsätter sig att Byggnads ges särskilda fördelar. Och när Byggnads krävt liknande avtal-överenskommelser med andra kommuner så har det blivit blankt nej i vissa borgerligt styrda dalakommuner.

- Var ska detta sluta? Det finns förskräckliga exempel på när myndigheter hamnar i beroendeställning gentemot fackföreningar.

- Ett färskt sådant är ju när arbetsförmedlingen var med och beslutade om demonstrationsplikt för arbetslösa och hotade med att de annars riskerade att bli av med a-kassan. Där var Byggnads också inblandat, säger Josefsson spefullt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons