Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagas för fiffel

Annons

-Jag känner mig sårad av en människa som jag tidigare haft personliga samtal med, säger Sacrédeus.

Österrikaren och socialdemokraten Hans-Peter Martin har gjort sig till ovän med de flesta av sina kollegor. Han har dragit i gång en enmanskampanj mot fusk och fiffel i parlamentet. Genom att smygfilma och övervaka andra ledamöter har han försökt avslöja personer som tar ut traktamentsersättningar under "lediga" dagar.

I ett brev till parlamentets talman Pat Cox säger sig Hans-Peter Martin ha upptäckt 7 208 "problematiska fall", där enligt hans mening ledamöter utan skrupler har stoppat pengar i egen ficka.

I den långa raden av utpekade parlamentariker från alla länder och partier finns Sacrédeus. Även andra svenska fall nämns. Sacrédeus är bland de tio som har flest "problematiska fall", 43 stycken.

-Jag har följt reglerna. Sedan kan man tycka vad man vill om att vi ska ha sådana rättigheter, säger han.

Hans-Peter Martin anser bland annat att det är omoraliskt att EU-parlamentarikern kommer till Bryssel sent på måndagskvällen men registrerar sig för en hel arbetsdag, för att få traktamentet på 2 400 kronor. Samma sak händer på fredagarna, då det finns ledamöter som registrerar sig klockan sju på morgonen för att sedan nästan omedelbart bege sig hemåt.

Sacrédeus uppger att han väljer att jobba länge i Bryssel på torsdagarna för att slippa ta med sig jobbet hem till familjen under helgen. När sessioner hålls i Strasbourg en gång i månaden, stannar han kvar till de sista omröstningarna på torsdagarna, som ofta handlar om mänskliga rättigheter.

Eftersom det tar lång tid att resa hem till Mora kan han inte starta resan förrän på fredagsmorgnarna och kvitterar då ut traktamente för den dagen.

-Det är ju ingen fridag, även om man kan säga vad man vill om den intellektuella nivån. Ibland läser man på resan eller till och med sover, säger Sacrédeus.

Hans-Peter Martin fick på onsdagen en avhyvling av talmannen Pat Cox för sitt agerande, vilket applåderades av ledamöterna.

-Detta är metoder som för tankarna till en annan tid och en annan plats, sade Cox.

Han hävdade att det fanns "noll bevis" för att regelbrott begås. Hans-Peter Martin svarade att han bara vill peka på ett skrupelbefriat utnyttjande av ett system.

PETER WALLBERG/TT

Mer läsning

Annons