Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagad för dödsolyckan

Annons

Det var den 11 mars år 2000 som Niklas Nilsson försökte åka utför i Chocken. Men han tvekade och försökte bromsa farten. Därmed kom hans skidspetsar att slå loss en sten som låg utanför pisten. Nilsson föll utför den branta backen samtidigt som stenen som slagits loss kom farande efter honom och träffade honom i huvudet. Av skadan avled sedan Niklas Nilsson.

Efter olyckan avskrevs det hela som en olyckshändelse.

Den omkomnes föräldrar tog dock fram nya uppgifter - bland annat att Chocken var ett svartbygge. Det ledde till att chefs- åklagare Olle Sohlberg inledde en ny förundersökning som resulterat i de nu aktuella tingsförhandlingarna som på måndagen inleddes i Idre med en sakframställan och syn på platsen.

- Jag vill betona att Chocken nu är mindre brant och att det numera finns nät uppsatta, påpekade målsägarbiträdet Lena Ebervall för rättens ledamöter vid synen på toppen av Chocken.

Som målsägarbiträde driver hon också en hårdare linje än chefsåklagare Olle Sohlberg.

- Chocken är en livsfarlig backe och den här olyckan skulle inte ha behövt ha hänt, säger Lena Ebervall.

Hon vill att Lars Axelsson åtalas för grovt vållande till annans död. Det medan Sohlberg åtalar Axelsson för den mildare graden, vållande till annans död.

- Idre fjäll kunde ha förutsatt att en sådan här olycka skulle kunna ske, men det är först nu som man har satt upp nät. Hade det funnits där för fyra år sedan hade olyckan inte behövt ske, menar Lena Ebervall.

Hon påtalar även att flera sprängstenar har lossnat under den tid backen varit öppen.

- När det gäller andra lösa stenar så är det inte en fråga som jag kommer att driva, om det inte kommer fram under rättegången, säger Olle Sohlberg.

Idre fjälls vd Lars Axelsson försvaras av advokat Håkan Müntzing.

- Chocken är ingen farlig backe och det som skedde var maximal otur. Det var inget man kunde förutse, menar Müntzing.

Därmed menar han att Lars Axelsson ska frikännas.

Vad målet nu kommer att handla om är med största sannolikhet de sprängstenar som fanns vid sidan av backen och om den omkomne åkte ur pisten eller ej.

- Olyckan skedde inne i pisten, menar Lena Ebervall och Olle Sohlberg.

Det fanns heller inget nät som avgränsade pisten, menar de båda.

Backen är byggd och anpassad för bland annat speedskiiåkning. Det innebär att vid ett fall ska man glida utför backen. Vid olycksfallet styrde dock Niklas Nilsson skidorna ut ur pisten och in i den snökant där stenen slogs loss.

Försvaret kommer att hävda att pisten var säker och att den lösa stenen låg utanför.

Det finns en dom i hovrätten som gav Björnrikes skidanläggning rätt i en dödsolycka när en flicka föll ner i en ravin och omkom.

- Men det är ett helt annat ärende och går inte att använda här. I Björnrike var det i naturlig terräng som olyckan skedde. Här i Chocken handlade det om lösa sprängstenar, säger Lena Ebervall.

Efter syn från toppen av Chocken och dess bromsplan menade sig åklagaren ha gett rättens ledamöter en möjlighet att bekanta sig med Chocken. En backe som för övrigt öppnades lagom till måndagens syn, men med nät uppsatta för att markera ytterkanterna på ett bättre sätt.

När olyckan skedde var Chocken något brantare och själva pisten var då i perfekt skick med ett hårt underlag. Att någon skulle köra ur pisten genom att åka ut ur den menar sig Idre fjäll inte ha kunnat förutse.

Åklagaren och målsägarbiträdet har där en annan uppfattning.

Om Lars Axelsson döms för vällande eller grovt vållande till annans död ingår fängelse i straffskalan.

- Blir det en fällande dom så kommer påföljden att bli villkorlig, menade både Sohlberg och Ebervall.

Däremot kan det bli aktuellt med skadestånd till den omkomnes anhöriga.

En fällande dom kan också betyda att skidanläggningarnas ansvar för säkerheten även utanför pisterna kommer att påverkas.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons