Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ankarcrona firades på Holen

Annons

En perfekt födelsedag.

Något annat kan han inte ha tyckt, konstnären och traditionsbevararen Gustaf Ankarcrona när han från sin himmel blickade ner över Holen i går.

Inte nog med att solen sken, vårvindarna var ljumma och gårdstunet fullt av folk - årets högtidstalare, vikarierande kommunantikvarie Lars Jönses, meddelade dessutom att en omfattande renovering av gården tar sin början i slutet av sommaren.

Han visste också att berätta att Holen inte på hundra år har varit så trädfattig som i dag. På Ankarcronas tid var det riktigt lummigt kring gården, till skillnad från i dag då utsikt är ett hett ämne i Tällberg.

Kulturchef Anna Svensson såg fram emot den stora internationella konferensen i Tällberg i år och drog paralleller mellan den och Ankarcronas samhällsengagemang.

Brygt Bert Lindgren berättade om ordet hol, som betyder en höjd med sten och berg i dagen där inget går att odla. Med andra ord en perfekt beskrivning av Ankarcronas gård.

Sege Johansson hyllade jubilaren, som för övrigt skulle ha fyllt 136 år om han levat, med en trumpetfanfar, och systrarna Malin och Linda Törnqvist, som blivit en tradition i firandet, spelade vals, polska och duett på fiol.

Christina Back på fiol och Kjell Reistedt på dragspel ledde inmarschen på gården och som en födelsedagshyllning sjöng samtliga 60-talet närvarande Kullerullvisan vars text skrevs av Karl-Erik Forslund till Gustaf Ankarcronas ära när han fyllde 50 år. Födelsedagskalaset avslutades med kaffe och bullar på gårdstunet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons