Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anitas liv är fyllt av musik

Annons

Anita föddes i Grangärde och började redan som 13-åring att vikariera som kantor i Grängesbergs och Grangärde församlingar. Efter grundskolan tog hon kantorsexamen och arbetade under ett år som kantor i Grangärde.

Efter ytterligare utbildning till folkskollärare blev det arbete som lärare och kantor i Balingsta och senare i Örsundsbro. Anita nöjde sig inte med dessa utbildningar utan läste vidare till musiklärare. Efter examen kom Anita till Vansbro där hon arbetat i mer än 25 år som musiklärare på högstadiet.

Hon upptäckte efterhand att musiken var ett utmärkt medel för att hjälpa barn med inlärningsproblem eller skoltrötthetssymptom och hon ville gärna lära sig mer. Anita sökte till en då helt ny treårig utbildning inom funktionsinriktad musikterapi och kunde efter examen ändra sin titel från musiklärare till musikterapeut. Efter ett års arbete med funktionshindrade vid Folke Bernadottehemmet i Uppsala kom hon till Vansbro 1990 och har sedan dess arbetat som musikterapeut inom skolorna i Vansbro på halvtid.

Arbetet har tidigare kombinerats med uppdrag som handledare och utbildare inom musikterapi vid Musikhögskolan i Ingesund och Musikterapiinstitutet i Uppsala där Anita tjänstgjort som handledare och utbildare i musikterapi. Numera kombineras arbetet i Vansbro med en tjänst som Universitetslektor i Karlstad. Trots alla dessa uppdrag har Anita inte blivit mätt på musik eller lärdom. Just nu studerar hon musikpedagogik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon är doktorand och har hittills avlagt examen som filosofie licenciat.

Utöver alla dessa uppdrag på hög musikalisk nivå har Anita ändå alltid tagit sig tid att ställa upp när någon behövt hjälp med pianoakompanjemang eller annat i hembygden.

Den lilla fritid som blir över används i huvudsak till motion. Sedan mer än 35 år spelar Anita badminton regelbundet och hon har nyligen också börjat med golf. Cykling är ett annat intresse och i elva år har hon och maken Alf ägnat en av semesterveckorna till att utforska något landskap från cykelsadeln. Det som ändå ligger Anita allra varmast om hjärtat är att umgås med barnbarnen.

Högtidsdagen firas i morgon med öppet hus för släkt och vänner. Den egentliga högtidsdagen infaller på söndag men då befinner sig Anita i Stockholm där hon är värd för en japansk delegation på besök för att studera den svenska musikterapimodellen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons