Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigträffar på flera orter

Annons

Många människor lägger ner stor kraft på att ta hand om sina sjuka anhöriga och vårda dem hemma. Ett 20-tal så kallade anhörigvårdare är kända men det finns förmodligen betydligt fler.

Siv Hansson och Kerstin Andersson som är biståndshandläggare på kommunen har nu tagit initiativ till att anhörigträffar ska ordnas också i Vansbro och Äppelbo.

Kommunen kan hjälpa anhörigvårdarna med tio timmars kostnadsfri avlösning i hemmet varje månad. De vårdbehövande kan också få bo på Söderåsen eller Bäckaskog korta perioder medan anhörigvårdaren vilar upp sig och laddar upp batterierna för att orka fortsätta med vården i hemmet.

Kommunen har 33 demensplatser på Bäckaskog och Söderåsen, men ingen speciell demenssköterska. Elisabeth Hekkala som tidigare arbetat som demenssköterska är numera chef på Söderåsen. Chef för Bäckaskogs demensboende är Anki Hermansson.

Men många dementa vårdas av sina nära i hemmen. Dessa anhörigvårdare kan må bra av att träffa andra anhörigvårdare för att utbyta erfarenheter.

- Vi träffas en gång varannan vecka och pratar och fikar, berättar Britta Hult. Sex till åtta personer brukar vara med på dessa träffar.

- Om det finns intresse är vi beredda att dra igång verksamheten med anhörigträffar, berättar Anna-Britta.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons