Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigträff lovade bättring i framtiden

Annons

Smedjan har tidigare varit ett servicehus som riktar sig till äldre som till stor del klarar sig själva. Men i och med den omorganisation som pågår inom Falu kommuns äldreomsorg, blir Smedjan ett boende för "hög omvårdnad". Redan under sommaren flyttade flera nya boende med stora behov av omvårdnad in.

Elisabeth Christiansen inledde onsdagens anhörigmöte med att berätta att det för tillfället råder viss turbulens i rutinerna.

- Tanken är att vi ska få mer personal i framtiden. Men jag vet inte när och jag vet inte hur många, säger Elisabeth Christiansen.

Reaktionen från de anhöriga lät inte vänta på sig:

- Har man inte börjat i fel ände? Måste det vara så bråttom med nedläggning och omflyttning att man inte hinner få personal på plats innan det sker?

Chefen för kommunens omsorgsavdelning, Tommy Qvarfordth, medgav att flyttsituationen är komplicerad, men försvarade sig med att det kommer att bli bättre. För övrigt är det inte allt för illa ställt i dag heller, menar han.

- De allra flesta får ju god omvårdnad. De som hamnar i media är de vi inte klarat av. Men bara för det kan vi ju inte köra ner hela äldreomsorgen i ett svart hål, säger Tommy Qvarfordth till de anhöriga.

Tommy Qvarfordth beklagade svårigheten att rekrytera utbildad personal till äldreomsorgen.

- De går väl till andra kommuner som ger bättre betalt. Men det vore alldeles för dyrt för oss att höja lönerna för vårdbiträdena, säger Qvarfordth, som genast får en kontring från en anhörig:

- Vad tror du sjukskrivningarna kostar då?

Christer Falk (s), vice ordförande i socialnämnden, försökte förtydliga hur mycket pengar som går till omsorg.

- Av de två miljarder om året som kommunen omsätter tar skolan och socialen 80 procent. Vi får inte mer pengar av kommunfullmäktige, säger Christer Falk.

Tommy Qvarfordth talade om hur Falun på 1980-talet satsade på att bygga flera stora servicehus, som blivit kostsamma att driva. Han pekade också på att kommunen fått betungande kostnader sedan man tagit över vården av äldre från landstinget.

- Det är viktigt att förstå att man flyttar in här för att få en bra sista tid, säger Elisabeth Christiansen, och fortsätter:

- Man kommer inte hit för att bli bättre. Vi är inte vårdande. Men vi har en fantastisk personal som hittar på saker för pensionärerna, även på sin fritid. Det får man inte glömma.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons