Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga löpte amok i Beslan

Annons

Kvinnor som förlorade anhöriga i skoldramat i Beslan i södra Ryssland 2004 gick på tisdagen till storms mot en domstol i staden.

Tre poliser, som åtalats för sin oförmåga att förhindra gisslandramat, har beviljats straffrihet. När beskedet lästes upp i domstolen rann sinnet på många av åhörarna.

Omkring 25 kvinnor försökte först nå fram till domaren, men hindrades av vakter. I stället började de krossa fönster i rättssalen, välte möbler över ända och rev ned ryska flaggan.

331 människor dog i gisslandramat, hälften av dem barn. Anhöriga och en del av de överlevande anser alltsedan dess att de ryska myndigheterna bar en stor del av ansvaret och att de ägnar sig åt att sopa igen spåren av sin egen inkompetens.

Skola nummer ett i Beslan intogs av beväpnade terrorister vid skolstarten, när också många av barnens anhöriga var närvarande. Hundratals människor togs som gisslan av gruppen, som hade anknytning till det närbelägna och krigshärjade Tjetjenien. Män i gisslan sköts och lokalen försåtsminerades, men det var framför allt upplösningen _ på dramats tredje dag _ som blev blodig. Ryska myndigheter har förnekat att de tog till mer våld än nöden krävde när de ingrep.

TT

Mer läsning

Annons