Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga lämnade protestlista

Annons

Stämningen var upprörd i Noretgården vid måndagskvällens informationsmöte, där socialchefen Tony Nordfeldt, socialnämndens ordförande Birgitta Sacrédeus, kd och enhetschefen Pia Blomstedt försökte förklara för anhöriga varför Noretgården föreslås upphöra som särskilt boende.

Socialnämnden räknar med att spara fem miljoner kronor på sikt i och med detta, dock inte i år. Hälften av personalen erbjuds andra lediga jobb inom kommunen. Andra halvan ska ingå i Norets hemtjänstområde, är det meningen. Men det är bara början. Ytterligare miljoner, oklart hur många, måste skäras bort inom den sociala verksamheten.

Socialnämnden väntas fatta beslut om Noretgården redan nästa vecka, i samband med ett extra sammanträde.

Känslorna var i uppror vid måndagens möte, eftersom bara en enda av alla anhöriga hunnit få brevet som inbjöd till mötet. Lika ovetande har personalen vid Noretgården varit, fram till slutet av förra veckan.

- Varför har allt skett så snabbt? undrar Elisabeth Bäckar, som inte heller tycker att förslaget till beslut verkar vara genomtänkt.

- De säger att de ska satsa på dagverksamhet, men vad kostar det i form av lokaler, personal och ökad färdtjänst? Det fick vi inte veta. Inte heller vad fler trygghetslarm, nattpatrullinsatser och leasingbilar kommer att kosta, säger Elisabeth Bäckar, som har ett förslag:

- Låt Noretgården vara kvar som särskilt boende och skapa några korttidsplatser för medicinskt färdigbehandlade där efterhand som det blir platser lediga.

- Behovet av platser i särskilt boende har ju inte minskat. Enligt uppgift betalade Mora kommun för sammanlagt 855 vårddygn för färdigbehandlade patienter vid Mora lasarett i fjol, vilket kan multipliceras med 3 000 kronor per dygn.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons