Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga fick stöd på Församlingsgården

Annons

Redan under fredagskvällen sattes stödgruppen POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande) in.

- Vi hade öppet fram till klockan 02.00 under natten till lördag, berättade Marianne Lindh-Persson, en av de tio i gruppen.

- På lördag öppnade vi på morgonen och folk fick komma och gå när de kände för det. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi finns till hands. Vi märkte att de anhöriga uppskattade vårt stöd.

POSOM har funnits i tre år och nu var det första gången som denna stödgrupp sattes in i verkligheten.

- Folk behöver någon att prata med. Att få ställa sina frågor i en lugn och avspänd miljö, berättade komministern och sjukhusprästen, Carl-Axel Hagberg.

På plats fanns såväl sjukvårdspersonal och folk från församlingen. Under skenet av ett brinnande ljus samtalade parterna om det fruktansvärda som drabbat så många.

- Det är självklart många frågor om livet och om hur man ska kunna gå vidare i framtiden när nära och kära plötsligt ryckts bort.

- Att det finns någon som lyssnar på deras frågeställningar och kan ge råd är oerhört betydelsefullt, tror Marianne Lindh-Persson.

Polisen i Ludvika underrättade tillsammans med jourhavande präst under natten till lördag anhöriga till fyra av de omkomna. Två kvinnor och en man från Ludvika samt en kvinna från Söderbärke.

I fredags kväll fanns folk från POSOM på Församlingshemmet i Smedjebacken tillgängliga för stödsamtal, och i söndags hade elever och personal på Högbergsskolan möjlighet att prata med en stödgrupp på skolan.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons