Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångsågen till Ryssland

Annons

- Redan är ungefär 50 procent av utrustningen i Grangärde såld till ryska köpare, säger Ola Eriksson, 39, som driver företaget tillsammans med Anders Sjöstedt, 39.

Båda bor i Karlstadstrakten och startade sitt handelsbolag för ett par år sedan och har redan hunnit med att köpa tiotalet svenska sågverk där utrustningen sedan skeppats österut. Ola Eriksson är synnerligen nöjd med Grangärdeaffären.

- Vi har betalat en bra penning för sågen men jag vill påstå att i stort sett all maskinell utrustning är i mycket bra skick.

Fastigheten mellan sjöarna Björken och Saxen mäter drygt 8,5 hektar, det vill säga 85 000 kvadratmeter.

- Sågen ligger underbart fint där vid sjön men vi köpte fastigheten för att vi ville åt maskinerna. Tomten fick vi så att säga på köpet, konstaterar Eriksson.

500 000 kostade fastigheten. Priset för sågen i sig var avsevärt högre, betonar Karlstadsföretagaren.

I kontakter med kommunen har sågens nya ägare nämnt att de kan tänka sig att bygga en fritidsby på sågtomten eller kanske en golfbana. Dessa planer är nu skrinlagda.

- Vi har så många projekt på gång så vi har helt enkelt inte tid. Nu ska vi först riva undan en del av byggnaderna och sanera tomten och därefter får en mäklare i Karlstad hjälpa oss att hitta en köpare av fastigheten.

Ola Eriksson uppger att det gråvitmålade kontoret får stå kvar eftersom byggnaden anses vara i bra skick och kan användas som bostad. Han tror att den gamla sågtomten eventuellt kan omvandlas till en större hästgård och därför kommer man också att vänta med att riva någon eller några av de större hallarna.

Under den här veckanväntas någon av GMTC:s ägare till Grangärde för att tillsammans med en expert undersöka byggnaderna som en förberedelse inför rivningarna.

- Vi ska göra en miljöinventering och gå igenom byggnad för byggnad för att få klarhet i vad det finns för material och hur det ska hanteras. Vi vet att det ligger en hel del skrotmaterial på tomten och detta har Stena Metall redan visat intresse för.

- Vi tror inte att det finns några föroreningar i marken men skulle det göra det så har vi friskrivit oss från ansvar i den delen. Den blir så fall de som vi köpte fastigheten av (Balungsstrands Sågverk i Enviken) som får stå för saneringen, uppger Ola Eriksson.

Efter miljöinventeringen väntar ett rivningssamråd tillsammans med representanter för kommunen.

- Jag gissar att rivningsjobben kan starta i juni och att de kommer att pågå under någon månad.

- Om jag bara hade haft tid skulle jag sedan ha satsat på att här bygga upp någon slags aktivitetscentrum, till exempel någon form av fritidsby med små stugor och minigolfbana, filosoferar Ola Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons