Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånglok vållade skogsbrand

Annons

Gnistor från ett ånglok vållade en skogsbrand som förökade sig våldsamt i kraftig blåst. Sex hus fick evakueras och mitt upp i den stora räddningsinsatsen inträffade andra olyckor som måste åtgärdas.

Dessbättre var ovannämnda scenario inte på riktigt den här gången. Men det skulle mycket väl kunnat inträffa och då gäller det att berörda samhällsinstanser har ett väl intrimmat handlingsschema att luta sig mot.

15 utvalda från landskapets olika räddningstjänster plus en del annat folk ur räddningstjänst, polis och ambulansväsende är därför på plats vid Snöån för två dagars stabsövning. Sådana här övningar hålls årligen och nu var det alltså Vansbro/Malungs tur att hålla värdskap och koka ihop några lämpliga katastrof- och olycksintriger.

- Det är värdefullt att ha sådana här övningar och det borde vara oftare ändå, anser Per Hampus, som agerade räddningsledare i onsdagens fiktiva händelser.

Förutsättningen var att en ånglokstur ingående i ett turistjippo vållat gnistor som startat en stor skogsbrand i höjd med Almasjön, söder om Yttermalung. Styrkorna från Vansbro och Malung ryckte ut och ytterligare fem räddningstjänster från grannområdena var på väg att bistå. Hemvärn och manskap från skogsbolag hade satts in. Brandflyg och vattenbombning medelst helikopter var andra inslag och det gällde att samordna och organisera hela konkarongen.

Vidare hade intrigmakarna fantiserat ihop andra inslag som rörde till brandbekämpningen och krävde personal på annat håll; bland annat inträffade en trafikolycka i Transtrand dit räddningsfolk måste avdelas.

Malungs kommuns krisgrupp kopplades in och kommunalrådet - under den fiktiva övningen till förblandning lik räddningschef Thomas Gruhs, Gagnef - fanns på plats.

Övningen var helt ur organisationsmässig aspekt och inga fejkade insatser ute på fältet var inplanerade. Men det var ändå ett hektiskt värv som genomfördes ute vid Snöån där det gällde att reagera på bästa sätt på de nyheter som scenarioförfattarna med jämna mellanrum lät droppa ner.

- Det har varit en väldigt givande dag, konstaterar Vansbros räddningschef på onsdagskvällen. Han fortsätter:

- Det är under sådana här övningar vi har chansen att upptäcka brister i organisationen och kommunikationskanalerna. När det inträffar något är det viktigt att snabbt få ut information till drabbade, andra samhällsfunktioner och press. Det här är ett bra sätt att utveckla rutiner även för de bitarna.

Övningsspelet fortsätter i dag, torsdag, och deltagarna har då att få ett än mastigare scenario att ta itu med.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons