Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica fick livet tillbaka

Annons

Hösten 2001 kom Angelica, då 4 år gammal, till vårdcentralen för första gången. Sedan hon föddes hade hon haft svåra andningsproblem. Hon sov oroligt och varje natt tvingades föräldrarna sitta vid hennes sida, för att vända hennes kropp när luftvägarna blev för täta.

- Halsmandlarna och polyperna var svullna. Vi ville att läkaren på vårdcentralen skulle ge henne en remiss för operation, minns Torbjörn Hedström, Angelicas pappa.

Läkaren var av annan uppfattning och ansåg inte att en operation var nödvändig. Istället skickades Angelica hem.

Ett par månader senare orkade inte hennes kropp fortsätta kämpa för att få luft. På morgonen den 26 februari förra året, fann föräldrarna flickan liggande livlös i sängen.

- Hon var grågul i ansiktet och andningen var mycket svag. Min fru ringde ambulans och vår dotter fördes i ilfart till Falu lasarett.

När flickan anlände till Falun hade hennes andning helt upphört. En respirator kopplades in och med hjälp av den fick hon luft de följande 20 timmarna. Under samma dygn skallröntgades Angelica. Bilderna visade att hjärnan svällt upp och att trycket därmed var långt över det normala i hennes huvud.

- Då beslutade man att skicka henne med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där borrade man ett hål i hennes huvud, för att lätta på trycket, berättar Torbjörn Hedström.

Angelica ville inte vakna upp ur koma och hennes kropp svarade inte på de mediciner som sattes in. Hennes föräldrar minns henne som ett litet paket liggande i en öppen sal med mätutrustning, nålar och slangar kopplade till hela kroppen.

Ingen av dem trodde att hon skulle överleva och i ett tillstånd av chock och förtvivlan, började de planera flickans begravning.

- Ingen visste vad som var fel med henne och vi var nästan säkra på att vi skulle förlora vår dotter. Det var fruktansvärt och går inte att beskriva i ord.

Under Angelicas sjätte dygn i koma satte sig pappan vid hennes sängkant. Samtidigt som han läste en bok om motorcyklar, tänkte han på hur han lovat sin dotter att de tillsammans skulle bygga en egen sådan. Då började flickan röra på sig i sängen.

- Hon öppnade ögonen. Pekade på sig själv, på mig och sist på motorcykelbilden på boken. Sedan log hon och gjorde tummen upp, säger Torbjörn Hedström med sprucken röst och tårfyllda ögon.

Angelicas kropp hade plötsligt börjat svara på de läkemedel som satts in. Trycket i skallen minskade omgående och hon återvände sakta men säkert till livet. Till en början var hon delvis förlamad, mycket svag och kunde inte tala. Vissa läkare menade att det så skulle förbli, eftersom hjärnan troligtvis hade tagit stryk av det enorma trycket.

Den teorin visade sig dock vara helt felaktig.

- Hon var dödförklarad, praktiskt taget. Att hon sedan återvände till oss har förändrat hela familjens tillvaro. Ja, hela vårt sätt att se på livet, säger pappan.

Utan vetskap om vad som orsakat sjukdomen skickades Angelica och familjen hem till Borlänge igen. Flickans journal sändes till Falu lasarett, tillsammans med en rekommendation om en snar operation av hennes halsmandlar och polyper.

Svaret från lasarettet lät dock dröja på sig.

Strax före jul insjuknade flickan igen. Hon blev förkyld och fick stora andningssvårigheter. Föräldrarna tvingades åter börja turas om med att vaka vid hennes sida.

- Jag ringde lasarettet, men hänvisades fram och tillbaka mellan Borlänge och Falun. Till slut gav jag upp och ringde Akademiska i Uppsala, berättar Torbjörn Hedström.

Där togs Angelica emot ett par timmar senare. Hon behandlades akut för sina andningssvårigheter och skickades sedan hem - med en remiss till operation.

Förra veckan togs hennes halsmandlar och polyper bort.

- Det var underbart att se henne efteråt. Hennes kropp, som kämpat så hårt för att andas under så många år, drog liksom en lättnadens suck.

I dag är Angelica fullt frisk. Hennes tal har kommit tillbaka och förlamningen i vänster kroppshalva har släppt. Ingen hjärnskada har heller kunnat konstateras.

Flickan andas för första gången i sitt liv helt utan problem. Det skänker inte bara henne, utan hela familjen ro om natten.

- Det är först nu, när förtvivlan och chock har lagt sig, som jag orkar tänka tillbaka på det som hänt. På hur vi har blivit behandlade av sjukvården i länet, säger Torbjörn Hedström.

Han är väl medveten om att stängda dörrar och nonchalans kunde ha kostat Angelica hennes liv. För att undvika att det händer igen och för att få ett värdigt avslut på händelsen, har familjen valt att anmäla ansvariga i landstinget till sjukvårdens ansvarsnämnd, polisen och länsrätten.

- Vi känner oss tvingade att agera nu. Göra vad vi kan för att nonchalant sjukvårdspersonal inte ska riskera livet på fler barn. Vår ängel vaknade igen, men det är ingen garanti för att nästa gör det...

Mer läsning

Annons