Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Angeläget att utreda prognosmissar"

Annons

Socialdemokraten Pedersson är mycket förvånad över den kritik som folkpartisten Swanström riktat mot centerpartiet.

Swanström hävdade i lördagens tidning att centern gör partipolitik av socialnämndens underskott när partiets nämndledamöter i en skrivelse till nämnden gör gällande att den ekonomiska redovisningen varit bristfällig.

Folkpartisten, som är ledamot av socialnämnden, hävdar att kommunstyrelsen fått alla ekonomiska uppgifter och borde ha varit medveten om nämndens ekonomiska situation. Men Pedersson tar centern och kommunstyrelsen i försvar:

- Vid sammanträdet den 21 februari fick kommunstyrelsen oroväckande signaler om att ett förväntat överskott på 7,6 miljoner kronor för år 2001 på bara några veckor minskat med i runda tal fem miljoner. I det läget hade det varit oansvarigt av kommunstyrelsen att inte agera. Kommunrevisionen ställer sig bakom beslutet och vid vårt deltagande i barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens sammanträden var samtliga närvarande ledamöter - med undantag för Bertil Swanström - överens om att det är ytterst angeläget att snabbutreda orsakerna till de felaktiga prognoserna, säger Pedersson.

Han tillägger att det är positivt att kommunstyrelsen inledningsvis ställer resurser till förfogande för snabbutredningen, vilket innebär att arbetet kommer i gång snabbt och utan att belasta vare sig barn- och utbildningsnämndens eller socialnämndens budget.

- Om kommunen fortsätter att jobba med felaktiga ekonomiska prognoser kan det få mycket allvarliga konsekvenser. Och oavsett vad Bertil Swanström påstår har prognoserna varit felaktiga, fastslår kommunrevisionens ordförande.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons