Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångbåtar invigde Stumsnäs

Annons

På fredagskvällen kom Gustaf Vasa, Flottisten, Engelbrekt, Insjön I, Tellus, Göran från Leksand och flera andra mindre båtar för att inviga Stumsnäs nya ångbåts-udde.

Stumsnäs bybor och Fartygsför-eningen har samarbetat för att den nya udden ska kunna ta mot alla ångbåtar på Siljan.

- Bryggan har förlängts och vi har även muddrat, så båtarna kan gå in utan problem, berättade Per Mases, en av alla Stumsnäsbor som kom för att uppleva ångbåtsvisslornas konsert i sommarkvällen.

När Gustaf Vasa hälsat och hyllat ångbåtsbryggan skyndade båten vidare till Leksand för kvälls-kryssningen. Engelbrekt tog en tur med byborna och Insjön I kom med levande musik och därefter ordnade byborna grillfest på den nya ångbåtsudden.

- En kraftig storm tog med sig stora delar av vår gamla brygga och under två år har vi arbetat med att bygga en ny brygga, berättar Kristina Jedestedt Mases.

Finansieringen av projektet skedde med hjälp av EU-medel, två bidrag ur Siljans vattenregleringsfond, ideellt arbete och bidrag från jordägare i Stumsnäs Jordägares Samfällighetsför-ening.

- Vår förhoppning är att någon form av ångbåtstrafik kan komma igång här. Vi har ju bland annat den fina Skräddargården som verkligen är värd att besöka, säger Kristina Jedestedt Mases.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons