Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångan uppe sen 1876

Annons

Det drar en aning för mycket på däck. Precis som det antagligen gjort varenda sommar när fartyget tuffat längs dessa stränder. Inte ett enda år har skrovet förblivit torrt.

Ångbåten har fått dieselmotor, men annars kan man tänka sig att det känns ungefär som förr. Och det lockar fortfarande.

De flesta ombord har valt en lunchtur på Gustaf Wasa för att det är skönt att vara på sjön och ett trevligt sätt att få fin utsikt, inte för den välfyllda menyn eller informationen om bygden i högtalarna. Men det får man ändå, på köpet.

Gustaf Wasa stal kunder av de etablerade passagerarbåtarna redan sin första sommar 1876. Båten drog ifrån sjunkande och utslitna kollegor, anpassade sig med nya rutter när järnvägen byggdes ut och gick i slutet av 50-talet in i rollen som turistfartyg. Efter en förödande brand 1982 återuppbyggdes båten i ursprungligt skick efter en period av klumpigare funkisvinklar.

Det var i den vevan som Anki och Atakan Akol upptäckte fartyget och arrenderade det av Leksands kommun. Sedan dess har de drivit flytande restaurang med guideturer, ibland till levande musik och dans.

Bland kändisarna som trampat däck återfinns Anders Zorn, Ernst Rolf, Hjalmar Branting och Sven Hedin. Nu trallar visserligen Wreeswijk och Lundell ur högtalarna, men med ombord är det mest vanligt folk på semester.

Atle Storberget kommer från norska Elverum och styr skutan under kapten Anders Billströms överinseende. Babord har han vattenruschbanorna som han ska prova i morgon. Sedan får han ett certifikat av kapten Billström som verkar van vid besök.

Solen värmer och på slutet av tvåtimmarsturen njuter många passagerare frisk luft i fören. Kulturinformationen från högtalarna är utblandad med en stor nypa lokal reklam för aktiviteter runt Siljan, men det hörs inte här ute i vinddraget. Det gör inte så mycket, eftersom den glittrande vattenytan mot de dalaröda stugorna gör god reklam för sig själv.

För några år sedan var Gustaf Wasa även öppet som dansrestaurang vid kajen, men nu låter familjen Akol det K-märkta fartyget vila efter sista kvällsturen.

Men det är bara tillfälligt, nästa generation kommer att finna Gustaf Wasa anpassningsbar till just deras behov.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons