Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas ingrep under pågående bilinbrott

Annons

Det var vid pass 07.50 som kommunalarbetaren Andreas fick se hur en motorcykel körde upp vid en Ford Scorpio på parkeringen vid Matmagasinet. Han var vid tillfället sysselsatt med gräsklippning vid Snöåvägen.

- De gick och tittade på bilen. Sedan körde de in till OK och tankade motorcykeln, berättar Andreas.

Men när de båda körde tillbaka till MM-parkeringen och började bearbeta en av framdörrarna på den aktuella bilen förstod han att ett inbrott var på gång. Han kunde strax se hur de båda tog plats i bilen och bearbetade musikanläggningen.

- Jag känner bilägaren och ringde till honom på mobilen, fortsätter Andreas som i det läget började springa mot Forden.

När de misstänkta biltjuvarna såg att Andreas var på väg körde mc-föraren snabbt från platsen och lämnade sin kumpan i sticket.

- Jag rusade efter den andre och grep honom vid järnvägsbron. Där tog jag ett stadigt grepp och tryckte ner honom.

Andreas ringde polisen och talade om vad som hade hänt.

- Han började genast med en massa löjliga bortförklaringar om att det var hans farsas bil och att han bara skulle hämta några cd-skivor.

Den misstänkte togs med till bilen i avvaktan på att patrullen skulle anlända. Efter cirka 20 minuters väntan kom polisen och tog över.

- Han kunde ju ha haft en kniv på sig, man vet aldrig, men jag är inte rädd för någonting, säger Andreas som låter förstå att han känner de båda personerna.

- Den ena är 17 år och den andra 18. De ligger bakom flera stölder och inbrott som har utförts i Ludvika. Dessutom är det ingen av dem som har körkort för motorcykel.

- Killen som jag grep är känd för att sno bilar som han sedan åker runt med, tillägger Andreas som avskyr allt vad tjuvar heter.

- Många av mina kompisar har blivit utsatta för inbrott i sina bilar och stölder. Jag tål inte inbrottstjuvar.

Polisen berömmer Andreas för att han var observant och lyckades avstyra inbrottsstölden. Nu stannade det hela med ett förstört lås och smärre åverkan på bildörren.

- Det var ett väldigt rådigt ingripande. Jag har redan talat med min chef om att Andreas borde uppmärksammas på något sätt, säger polisinspektör Bengt Westlund på Ludvika polisstation.

Utan hans insats hade stölden med all sannolikhet blivit fullbordad. Vid tillfället hade Ludvikapolisen endast en enda polis i så kallad yttre tjänst. Personalläget i Ludvika bedömdes på fredagen som mycket ansträngt.

- Den gripne togs in till förhör och han har erkänt, säger Westlund.

Efter förhöret försattes tonåringen på fri fot. Detta all den stund han är under 18 år.

- Vi vet också vem den andre är och han kommer att höras vid ett senare tillfälle, slutar polisinspektören.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons