Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas belönades av Ludvikapolisen

Annons

På fredagen belönades han av polisen i Ludvika för sitt rådiga ingripande.

Andreas Martinsson går andra året på fordonslinjen i Ludvika, transporttekniska grenen. Men fredagen tillbringade han på polisstationen istället för i skolan.

- Kanske blir fredagen den 13 en turdag för dig, hoppades polischef Mats Winroth.

Andreas fick börja med att äta tårta i polishusets kafeteria, medan polis Jan-Erik Lindström framhöll Andreas roll som föredöme för andra.

- Det här gick ju bra, du pejlade in läget innan du ingrep. Vet man att man är lite "bitig" över axlarna kan man hjälpa till, som du hålla kvar en gärningsman tills polisen kommer...

Människor är överhuvudtaget dåliga på att ingripa när de ser något misstänkt, påpekade Lindström och Winroth.

- Man kan ha ögonen med sig - jag ser direkt om någon kryper vid bilarna på en parkering, konstaterade Lindström.

- Det behöver inte vara så märkvärdigt att ringa och ge tips. Det handlar inte i första hand om namnet, mer om att tala om vad man ser. Enklaste sättet att ingripa är att gripa luren och ringa direkt i en situation, inte efteråt, när gärningsmännen hunnit iväg.

Mats Winroth skötte det högtidliga överlämnandet av diplom och blommor.

- Vi har en gäst här i dag, inledde han.

- Andreas är här för att han gjort något. I vanliga fall när någon gjort något brukar de komma in bakvägen, men Andreas blir inbjuden av oss, för att han hjälpt oss ta fast en gärningsman. Han har visat enormt civilkurage - vi har försökt värva honom att bli polis, men han vill inte riktigt. Han går fordonstekniska nu, men vi tänkte att om han får köra lastbil och traktor ett tag kanske han tröttnar och vill göra något annat... Hos polisen kan han få köra nästan vad som helst, lovade Winroth förhoppningsfullt.

- Vi vill gärna ha poliser som har ett sånt civilkurage som Andreas visat redan som 17-åring.

Förutom blommor och diplom med texten "Tack för ditt rådiga handlande som gjorde att en gärningsman kunde gripas", överlämnade Mats Winroth också ett kuvert.

- Det är en penninggåva från staten som tack, avslöjade Winroth och såg tillsammans med övriga i polishusets kafeteria förväntansfullt på, när Andreas vecklade upp tolv hundralappar.

Pengar som förmodligen går direkt ned i Andreas stora intresse, bilar, spekulerade polisen och Andreas mamma nickade instämmande.

Andreas själv log lugnt medan han funderade över om han skulle sätta upp sitt diplom i garaget.

- Där är jag ju mest...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons