Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andras liv berör dig

Annons

Förhoppningen med pjäsen är att den ska engagera och väcka tankar och känslor.

Ditt är inte bara ditt utan mitt och allas. Ett tortyroffer är mänsklighetens problem inte bara den enskildes.

- Vi vill engagera och framför allt nå ut till skolungdom. Vi har gjort liknande projekt tidigare, men den här gången blev det teater, säger Margareta Kurtén från Amnesty International i Rättvik.

- Föreställningen Tala Om är ett sätt att berätta vad Amnesty är och vad vi står för. Pjäsen är specialskriven av Caroline Rendahl och Bengt Erlandsson, Caroline arbetar med Dalateatern och Bengt som är frilansande skådespelare.

- Än så länge vet vi bara att Tala Om spelas för skolungdom i Rättvik och den nionde mars blir det en offentlig föreställning i Rättviks Kulturhus. Vi hoppas fler Amnestygrupper och ABF-avdelningar ska beställda den, berättar Margareta Kurtén och Kerstin Forsberg.

Varje människas speciella situation och erfarenheter är det viktiga, inte alla förutfattade meningar. Det gäller även Annika i pjäsen, stjärnan i klassen och Niklas med dåliga betyg från de lektioner han var med på.

Under pjäsens gång utvecklades en verklighet som inte längre var Annika som stjärna och Niklas som en misslyckad figur, men de kunde tala och lyssna på varandra.

Efter föreställningen berättade Margareta Kurtén om Amnesty, organisationen med pennan som vapen, en organisation med 5 300 grupper och en miljon medlemmar över hela världen.

- Vi bombarderar fängelse- direktörer, makthavare med brev och vykort och vi vet att det har effekt. Samvetsfångar har släppts. Det omfattande arbetet att söka riktiga fakta om fångarna är både kostsamt och svårt. Amnesty undersöker varje fånge innan kampanjen startar.

- Grunden för arbetet är medlemmarnas brev och vykort och deras vassa pennor som enda vapen, sa Margareta Kurtén till eleverna från årskurs nio i Furudal och Rättvik som såg föreställningen i Stiernhööksgymnasiets aula på fredagen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons