Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrade skolskjutsregler

Annons

Nästa måndag börjar skolorna i Älvdalen igen. Vid sitt sammanträde i början av sommaren beslutade barn- och utbildningsnämnden, bun, om nya skolskjutsregler.

De nya reglerna innebär att en del barn, som tidigare hade gratis skolskjuts, kommer att få gå eller betala skjutsen själv. Samtidigt innebär de nya reg-lerna att en del andra barn, som inte tidigare hade rätt till gratis skolskjuts, nu får det.

"Boven i dramat" är Dalatrafik, som ändrat debiteringsgrunderna för skolskjutsarna.

Tidigare tog Dalatrafik betalt för bussturen. De barn som hade kortare väg till skolan än de tre kilometer som är regel, fick åka med ändå. Kostnaden blev ju inte högre för kommunen.

Nu tar Dalatrafik betalt per elev. Därför beslutade bun att de elever som tidigare följde med "på köpet" nu inte längre ska få gratis skolskjuts. De får naturligtvis åka med bussen ändå, men då får föräldrarna betala för resan.

Tidgare hade bun också olika avstånd till skolan som grund för skolskjuts för de olika åldersklasserna. Nu är det tre kilometer som gäller för alla från förskoleklassen till och med klass nio. För gymnasieelever är det sex kilometer som gäller.

En annan nyhet, till följd av de nya bestämmelserna, är att kommunen endast anordnar skolskjuts till den skola eller förskoleklass som kommunen anvisat.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons