Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrade biståndsregler hotar 200 Ludvikajobb

Annons

Metallklubbens ordförande, Rolf Häggman, säger att detta var en nyhet för honom och att detta hotar jobben.

- Det handlar inte bara om 200 Ludvikajobb utan om betydligt fler jobb i hela Sverige. Det här angår hela den svenska exportindustrin.

- Vi ska nu ta förnyade kontakter med företaget och se vad vi kan göra, säger Häggman.

Riksdagsmannen Per Erik Granström (s) är upprörd:

- Jag tänker agera, men vet ännu inte hur. En statssekreterare kan inte ändra på ett beslut fattat i riksdagen. En ensidig avbindning är inte bra för svensk industri, men om alla länder avbinder biståndet så blir konkurrensen att ske på lika villkor. Men innan så sker ska inte Sverige avreglera, säger Granström.

Det Sidas tidning avslöjar är att efter en långdragen maktkamp på utrikesdepartementet, UD, tycks de handelsfrämjande krafterna ha fått ge vika:

"Därmed kommer inga biståndssatsningar längre att tvinga u-länder att köpa svenska varor och tjänster. För närvarande arbetar UD med en genomgång av alla de områden som påverkas av den nya politiken. Helt klart är att de så kallade bundna kreditinstrumenten, bland annat u-krediter och vissa former av garantier, försvinner."

Avbindningen gör Sverige till ett av de första länderna i världen som klipper banden till den inhemska industrin.

För Sveriges del handlar det årligen om flera hundra miljoner kronor som inte längre bara blir tillgängliga för svenska företag.

ABB är ett av de företag som har dragit nytta av de svenska u-krediterna under åren. De senaste tio åren har Sidas u-krediter gett projekt till ABB för 1,6 miljarder kronor. Omräknat i arbetstillfällen handlar det om cirka 3 200 årsarbeten i ABB:s svenska fabriker.

ABB och facken är egentligen för en avbindning av alla länders bistånd, men inte en ensidig svensk avbindning.

- En ensidig svensk avbindning blir negativ för svenska ABB, säger företagets presschef Per-Lennart Berg.

- Konsekvensen kan bli att Siemens med svenska biståndsmedel kan vinna stora kraftöverföringsprojekt, sa Per Haugland, ABB-chef i Ludvika när facken och ABB gjorde gemensam sak.

Dokument som Omvärlden har tagit del av visar att det finns en djup splittring på UD mellan dem som arbetar med export och dem som arbetar med bistånd. Personer på departementet som arbetar med exportfrämjande åtgärder vill inte tillåta att svenska företag förlorar i konkurrenskraft.

Denna oenighet speglas även i propositionen Politik för global utveckling. Till skillnad från Globkom-utredningen, som förespråkade en total avbindning, har man i propositionen gjort tillägget att Sverige inte ska avbinda i snabbare takt än vad andra länder avbinder.

Enligt Omvärldens kartläggning så är en avreglering på gång i Kanada och i Storbritannien.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons