Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad strandskyddslag gynnar bara överklassen

Annons

Då kan man undra vart den starka miljölobbyn tog vägen som Bertil Daniels och Dan Westerberg påstår finns bland annat på länsstyrelserna.

För grannen ovanför i ett gammalt hus där det bott människor i tre generationer innebär det att en del av den vackra utsikten mot sjön försvinner. Många av dem som vill bygga i attraktiva byar som Tällberg och Styrsjöbo, oftast handlar det om fritidshus som innebär att de största skatteintäkterna går till kommunen de bor i, inte till Dalarna som ni påstår i artikeln.

Är det meningen att människor som bor och betalar skatt till sin egen kommun inte ska få tillgång till utsikten över vattnet? Det finns andra tomter att bygga på i Styrsjöbo.

När jag tar en promenad på bygatan genom byn går jag förbi två plank som skymmer utsikten ner till sjön. Man kan tro att man befinner sig på en stor trafikerad väg där planken fyller sin funktion. Men vad sjutton fyller planken för funktion efter en bygata.

Jag ser bilden framför mig hur det kommer att se ut om tio år. Efter hela stranden står det stora flotta fritidshus med höga plank emellan.

När jag går den gamla grusvägen fram stirrar jag bara in i en massa husväggar med höga plank emellan och utsikten över den vackra sjön när solens strålar tränger sig genom morgondimman är ett minne blott.

Kallar ni det för attraktiva Dalarna? Ja, i varje fall inte för allmänheten eller turisterna och inte ens för de boende i generationer. Bara för storstädernas befolkning som har sina vackra fritidshus och en alldeles egen utsikt som inte längre är till för allmänheten.

Vart sjutton tog alla skatteintäkter vägen som skulle gagna dalfolket? Det blir att höja taxeringsvärdena på husen och pensionärerna som har jobbat och slitit i hela sitt liv för att få en trygghet ekonomiskt på äldre dagar. De har inte råd att bo kvar i sina egna betalda hus utan får flytta som pensionärerna i skärgården fick göra när taxeringsvärdena höjdes drastiskt på deras hus.

För de enda som har råd att bo på attraktiva ställen är den högre medelklassen och inte vanliga arbetare och definitivt inte pensionärerna.

EVA PETTERSSON

Eva Pettersson är från Mora och hon

beskriver sig som "en återkommande turist till Styrsjöbo där hennes farfar växte upp som barn med sina föräldrar

i början av 1900-talet."

Mer läsning

Annons