Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad lag inget hot mot tillväxt

Annons

En ökad möjlighet för jägarna att försvara sina hundar vid vargangrepp skulle inte innebära något hot mot den skandinaviska vargstammen.

Det konstaterar Jessica Backeryd i sitt examensarbete, som hon gör för Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation.

Arbetet är en beskrivande sammanställning av de vargangrepp på hundar som skett mellan 1995 och 2005.

Studien berör också vad en förändring av den omdiskuterade svenska paragraf 28 i Jaktförordningen och paragraf 11 i norska Jaktloven skulle få för konsekvenser för den skandinaviska vargstammen.

I sin undersökning har Jessica följt upp alla dokumenterade angrepp på hundar i Sverige och Norge under perioden 1995 till 2005.

Totalt handlar det om 152 angrepp och Jessica har talat med de 141 hundägare som gått att få tag i samt granskat de dokument som funnits i resterande elva fall.

Studien visar bland annat hur många vargar som teoretiskt sett kunde ha skjutits vid olika tillfällen, som före, under eller efter angrepp på hund.

17 hundägare uppgav i undersökningen att vargen var inom skotthåll och att de hade haft möjlighet att skjuta den i samband med angreppet.

Om de gjort det, så hade i genomsnitt maximalt två till fyra vargar per år dödats.

En reducering av vargstammen i den storleksordningen skulle enligt undersökningen inte innebära något hot mot den skandinaviska vargstammens tillväxt och bevarandestatus.

En förändring av svenska paragraf 28 skulle således inte utgöra något hot mot vargstammen, förutsatt att lagen följs till punkt och pricka.

Det innebär alltså att inga vargar får skjutas under andra omständigheter och felaktigt uppges ha dödats i samband med angrepp på hund.

Av undersökningen framgår också att stövaren är den hundras som i relation till antalet jaktdagar oftast angrips och dödas av varg.

Här visas också att jämthunden är den enda ras som oftare skadas än dödas av varg. Något som enligt undersökningen skulle kunna tyda på att storleken på hunden har betydelse i sammanhanget.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons