Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad adress höjde premien för försäkringen

Annons

Runt om i landet pågår just nu genomförandet av riksdagens direktiv om att varje hushåll ska ha en unik adress.

I Leksand är det omkring 6 000 hushåll som berörs och drygt hälften har fått ny adress. Kvar är Tällbergsvägen, Kullsbjörken, Plintsberg och byarna däromkring samt en del ströbyar i Östra Insjön samt Olsnäs.

Går allt som planerat ska adressändringarna i Leksand vara genomförda före årsskiftet och då har byanamn plus postlådenummer bytts ut mot byanamn, vägnamn och nytt postlådenummer.

Adressändringen har dock ställt till det för en av tidningens läsare som nu uppmanar alla att se över sina försäkringspremier.

- Häromdagen fick jag ett brev från Trygg Hansa om att jag skulle betala in 163 kronor extra för att bilförsäkringen hade ändrats.

- När jag tittade närmare på försäkringsbrevet stod det att jag hade flyttat till en lägenhet och därför skulle betala mer. Har de verkligen rätt att ändra så där utan att kontrollera med mig först? undrar Leksandsbon.

Björn Dalemo, produktchef vid Trygg Hansa beklagar det inträffade.

- Vi får adresserna från SPAR-registret och där går det inte att se om någon flyttat eller bara fått ny adress.

- Därför uppmanar vi försäkringstagaren att höra av sig om uppgifterna inte stämmer.

Är det många som felaktigt fått höjd premie på grund av adressbyte?

- Vi känner till fenomenet och rättar till det bara man hör av sig.

Skulle inte ni kunna kontrollera om det rör sig om en flytt eller inte innan ni ändrar försäkringsvillkoren?

- Det är möjligt att SPAR-registret kan upplysa om det är en flytt eller bara adressändring, det kanske vi borde undersöka närmare.

Den som får en ny adress utan att flytta måste själv ordna så att Posten märker brevlådan med både den gamla och den nya adressen samt underrätta vänner och bekanta.

Skatteverket ser till att andra myndigheter, banker, försäkringsbolag och liknande får den nya adressen via SPAR-registret.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons