Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra anlagda branden på kort tid

Annons

Klockan 23.18 fick SOS i Falun ett samtal om att det brann i en källare på Hjortrongården. Två brandbilar med en brandmästare och fem brandmän begav sig genast till Hjortrongården samtidigt som två deltidsbrandmän med ytterligare en brandbil kallades till platsen.

Ut från lägenheterna strömmade människor. Sjukvårdspersonal delade ut filtar, bland annat till ett antal barn som hade ryckts upp ur sin sömn.

Ambulanspersonal och poliser hade snabbt situationen under kontroll. Fyra vuxna och ett barn fördes till Ludvika lasarett för lättare rökskador.

- Folk var uppskärrade naturligtvis. De flesta valde att ta sig ut genom den rökfyllda trappuppgången. Det fanns de som valde att stanna kvar inomhus, det var tre lägenheter där folk stannade kvar, säger räddningsledare Håkan Graaf.

I fastighetens skyddsrum finns ett antal förråd.

- Det var ett förråd som brann som värst. Det var täcken och kläder. Det fanns inga naturliga orsaker till branden, konstaterar Graaf.

När branden släcktes satte räddningstjänsten en bensindriven fläkt i ingången till en trappuppgång. Den sög ut den rökfyllda luften samtidigt som en annan fläkt med tryck fanns i ett angränsande trapphus.

Ljudet från den motordrivna fläkten och ljuset från flämtande sirener fick många att förskräckt titta ut genom fönstren i de närliggande hyreshusen.

På Lingongården öppnades samlingssalen så att de som hade stått ute i kylan och väntat länge fick komma inomhus och få information om vad som skulle ske. Väl där fick de sina frågor besvarade av en representant från Ludvikahem samt en person från ett försäkringsbolag. Några fick erbjudande om annan lägenhet.

- Förra lördagen (17:e) tidigt på morgonen var det också en anlagd brand i källaren, på Hjortrongården 13.

- Då var det ett källarförråd som brann. Det var rökutveckling då också men de flesta valde att stanna inne. Om man inte öppnar och får in rök är det ingen fara, säger Graaf.

På fredagen var två av polisens tekniker på plats för att göra en brottsplatsundersökning. En saneringsfirma fanns också på plats för att påbörja sitt arbete.

- Utgångsläget är att branden är anlagd. I helgen brann det här i huset på ett annat ställe på samma sätt, säger Jan-Erik Lindström.

Utredningschef Uno Hane rubricerar händelsen som mordbrand.

- Vi ser mycket allvarligt på det här. Det handlar om hyreshus och många som bor där kan komma till skada, säger Hane som tycker att det är extra tråkigt att detta händer i juletid.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons