Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Jansson

Annons

Vår bygds folk är kända för att uppnå hög ålder. En av mina äldsta vänner, Anders Jansson i Fallbyn, lämnade jordelivet i en ålder av 88 år. Han var den äldste personen i Fallbyn, Tunkarlsbo och Huggnora.

Anders är borta, men hans minne kommer att leva vidare. Sorgen är tung, främst hos hans hustru och barn med familjer, men även för oss utomstående.

Visserligen var Anders elva år äldre än jag och trots, att jag under närmare 50 år varit bosatt i andra delar av världen, är ändå Anders förknippad med mitt liv.

Bekantskapen och vänskapen började år 1938. Anders besökte Budapest det året och då han visste att jag samlade frimärken, skickade han mig kort från Ungern.

År 1941 gick vi riksmarschen tillsammans och blev de två främsta i denna tävling i Söderbärke. Han slog mig i spurten med tio meter. Som plåster på såren bjöd han mig på sockerdricka i kiosken i Tunkarlsbo och vi blev goda vänner och kamrater.

Året därpå jobbade Anders för Skånska Cementgjuteriet AB - i dag Skanska - och ordnade ett bra jobb för mig i ett norskt företag som arbetade med takbeläggning i Fagersta. Ett farligt men välbetalt arbete!

Vår kamratskap fortsatte även efter att jag år 1943 tagit värvning vid flygvapnet. Vi höll kontakt genom vykort då och då och vid mina permissioner tog han ofta med mig i sin bil på utflykter. Tack vare Anders fick jag lära mig mycket om grannbyarna och fick vänner, som nästan alla nu slutat sina dagar.

När jag blev folkpensionär och flyttade hem till Tunkarlsbo, tog Anders och min gamla vänskap ny fart. Han var då lyckligt gift med Ruth och pappa till sönerna Lars och Per.

Trots att Anders var illa utsatt av reumatism och hade svårt att gå, kunde han ändå köra bil. Ofta tog han mig och andra vänner med på små utflykter och dessutom spelade vi kort tillsammans med några andra bybor.

Våra byars gamla människor lämnar oss i en allt stridare takt. Med dem försvinner mycket av den gamla bykulturen med kamratlighet, hjälpsamhet och allt annat som gjorde oss till vänner i livets alla skeden.

Anders i Fallbyn var en av dem som vi bybor alltid kommer att minnas! En hedersman har gått ur tiden!

GÖSTA BACKSTROEM

Mer läsning

Annons