Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders, en blivande dalapolis

Annons

Halva klass 2 A har bytt om och värmt upp. ID-korten som i vanliga fall dinglar runt halsen har plockats av och det är dags att ägna sig åt en lektion i självskydd. Det är med andra ord dags att ha riktigt kul.

- Humor motverkar stress. Jag vet att många stressar upp sig inför prov och tester, men kom ihåg att ha roligt också, uppmanar Kristina Jarkell, polis och före detta livvakt åt kungafamiljen.

Numera drillar hon polisstudenter i polisyrkets konster. Som den att falla rätt till exempel. Det ska sitta i ryggmärgen så småningom, men som nybörjare är det inte alltid så lätt.

Anders Nordlander har dock ramlat förut. Han får leda klassen i kullerbyttor både framåt och bakåt och lär ut den fallteknik han redan kan, före detta yrkesofficer och fjälljägare som han är.

- Jag har väl haft den där pojkdrömmen om att bli pilot, brandman, polis eller militär, säger Anders.

Vore det inte för de regementsnedläggningar som genomförts i Sverige de senaste åren hade han kanske inte stått här i Sörentorp utanför Solna, och förevisat kullerbyttor.

När Anders Nordlander gjorde intagningsproven till polishögskolan var han fortfarande inte helt säker på att det var polisyrket han skulle satsa på. Just då var den känslomässiga distansen en trygghet, tycker han.

- Jag kände mig avspänd. Andra stod kanske inför sina drömmars mål och tog det mer allvarligt, säger Anders, och minns en kille som brast i gråt för att han hörde för dåligt.

Den här terminen sökte 3 500 personer till polishögskolorna i Solna, Umeå och Växjö. 336 av dem klarade alla teoretiska och praktiska prov som ligger mellan det första ansökningsbrevet och de vurpor som nu utförs under skratt och fniss i skolans gymnastikhall.

För bara en vecka sedan fick studenterna för första gången prova att skrika "poliiis" på lektionstid. En uppgift som tydligen satt sina spår.

En tjej säger att hon kände sig urlöjlig. En kille säger att Anders vrål lät väldigt övertygande. Och så blir det dags att känna på batongen. Två och två börjar studenterna slå mot kuddar. Bara för att få en känsla av hur det känns. Hur och inte minst när batongen ska användas ska man lära sig med tiden.

Samma sak med handfängseln. Anders låser ihop handlederna på klasskompisen Fredrik Carlstedt, som konstaterar att det känns rätt obehagligt att åka fast.

- Det är viktigt att de själva får känna hur det känns att vara fängslad. Först ska de lära sig tekniken, sedan kommer vi att lägga in stressmoment, säger Kristina Jarkell, och utlovar en "fängselstafett" när tiden är mogen.

På vita tavlan har självskyddets syften punktats upp. Först står "att kunna lösa konflikter utan våld". Vid nästa punkt konstateras att om våld ändå blir nödvändigt, ska man "kunna göra ingripanden som är säkra och hänsynsfulla".

Det är ett ytterst aktuellt och omdebatterat moment i polisens yrkesuppgift som Anders Nordlander och hans klass står i kast att lära sig.

Senare under utbildningen ska man öva under mer verkliga förhållanden, med hjälp av inhyrda skådespelare på Lagtorget.

Lagtorget är ett litet samhälle som byggts upp inne på polishögskolans område. Där finns bland annat post, bank, pressbyrå, systembolag, mataffär, lägenheter och garage. Och i detta lilla centrum kan det gå vilt till emellanåt. Då rycker polisstudenterna ut, från sin lilla övningspolisstation.

Första terminen på skolan ägnas dock mest åt teoretiska studier. Snart startar en kurs i akutsjukvård och för tillfället läser de nya studenterna fem poäng kriminologi på Stockholms universitet.

- Det är väldigt intressant och allmänbildande. Vi har bland annat talat om hur lagarna har utvecklats. Från häxbränning till framtida lagar, som kanske kommer att gälla genteknik, säger Anders.

Han upplever att man lägger stor vikt vid etik i utbildningen. Redan under uttagningen fick han flera frågor om sin inställning till invandrare och hur han ser på att jobba med tjejer. Och om vad han skulle göra i olika situationer; till exempel om han visste att kompisen brände hemma.

- Det är klart att yrket kräver civilkurage. Och som polis har man ju skyldighet att ingripa om man ser någon utföra ett brott, även om man just då är ledig, säger Anders.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons