Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders blev profet i sin hembygd

Annons

Anders Hanser firar 25-årsjubileum som producent av filmer och bildspel och visar nästa vecka två av sina största succéer på hemmabiografen Röda Kvarn. Från "ABBA till Mamma Mia!" på måndag och "Mitt Amerika" på onsdag och torsdag.

"Mitt Amerika" blev en stor framgång1988-90 och bara i Orsa kom över tusen besökare till Röda Kvarn. Lapp på luckan vid fem föreställningar!

"Från ABBA till Mamma Mia!" är den fantastiska historien om fyra svenska artisters utveckling åren 1974-1999, allt speglat genom Anders Hansers bilder och intervjuer med Björn, Benny, Frida, Agnetha, Stikkan Andersson, Björn Skifs, Tommy Körberg, Perra och Kalle Moraeus m fl.

- Det ska bli härligt att få visa de här bildspelen ännu en gång inför min "hemmapublik" i Orsa, säger Anders Hanser.

Han har under 25 år producerat en bra bit över 300 filmer och bildspel för kultur och näringsliv. Flera har prisbelönats och ett stort antal av bildspelen har genom åren visats i Sveriges Television. Härnäst kommer en dokumentär om och med konstnären Peter Dahl som under en timme berättar om hela sitt fascinerande konstnärsliv.

Lagom till 25-årsjubileet producerades en omfattande katalog, kallad Visualiteter, med text av Janne Bäckman och som speglar Anders stora och varierade produktion av filmer och bildspel. Även scenografi som Anders gjort för Stockholms Stadsteater och Kungliga Operan.

- Jag söker ständigt nya utmaningar, säger Anders Hanser.

Hans resande med kameran började i Egypten 1978. Resultatet blev ett bildspel med tillhörande magdans live av Rozita Auer och visades på Moderna museet i Stockholm 1979.

- Mina jubiléer har jag sedan firat med att göra egna stora projekt: "Mitt Amerika" var mitt tioårsjubileum, "ABBA" kom efter 20 år och nu efter 25 år handlar det om Sverige.

Under tre år har Anders fotograferat vårt land och ställt samman en egen Nils Holgersson-resa från Smygehuk till Kebnekaise.

"Med blågula ögon" är titeln. För musiken svarar Benny Andersson, för talet Max von Sydow. Bilderna är fotograferade med specialpanoramakameror. Ett tungt och omständligt sätt, men det ger bilder med stor skärpa.

- Min tanke är att bilderna ska kunna projiceras på en jätteduk, upp till 30 meter bred. Det är förmodligen den största Sverigepresentation som gjorts, säger Anders, som räknar med ett uruppförande i Dalhalla i sommar. I Rättvik finns nämligen en duk av sådana rekorderliga mått.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons