Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änderna tycker om Falun

Annons

Sedan 1989 är det Bertil Sjöblom och Lars Wallström som räknar fåglar i Faluån, två gånger om året. Räkningen är en del av en internationell sjöfågelinventering, ett sätt att följa utvecklingen i naturen. Antalet gräsänder har faktiskt mer än fördubblats på 19 år, i januari 1987 var de 523.

- Faluån är en av de största lokalerna för sjöfågel i inlandet, säger Bertil Sjöblom och pekar i förbifarten ut en sparvhök som seglar över Tiskens vårdcentral.

- Kvaaa, kvaaa, kvaaa...,varnar hannarna i ån och sträcker på halsarna.

Inte en enda knipa såg fågelräknarna i lördags, men den eleganta stjärtanden räknades in för första gången och får en egen kolumn i statistiken. Han siktades för första gången vid Främbyviken i november, en ensam hanne som förirrat sig till Falutrakten, men som verkar trivas utmärkt med sina mycket vanligare gräs-andskamrater.

En strömstare hade ornitologerna siktat norr om järnvägsbron i Herrhagen, men Lars Wallström är besviken över att smådoppingen vid Nybron höll sig undan och inte kom med i statistiken.

Sjöfåglarna räknas i september och januari. De är flest så här års. På hösten är de mer utspridda, men när sjöarna fryser samlas de i det öppna å-vattnet.

Människor betyder mat, därför måste en andräknare ta det lite försiktigt. Går han för nära så uppstår ett snattrande myller i ån, så Wallström och Sjöblom håller sig på lite avstånd och räknar hannar och honor för sig. De är noggranna, även om andräkning inte är någon exakt vetenskap.

KÄLLA: LARS WALLSTRÖMS STATISTIK RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons