Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderberg lämnar politiken

Annons

- Ja, som det ser ut nu blir det nog ingen politik för mig över huvud taget, säger Christel.

Att moderaterna skulle göra ett så dåligt val att ett av partiets två mandat från Dalarna skulle försvinna fanns inte i tankarna tidigare.

- Vi var säkra på våra mandat fram till fredag eftermiddag, då botten verkade gå ur och vi åkte neråt. Sedan dess har jag sovit dåligt på nätterna, det kan jag säga.

I går ställde moderaternas partiledare Bo Lundgren sin plats till förfogande, och uppmanade övriga ledamöter i partistyrelsen att göra detsamma.

- Det gör förstås också jag. Men eftersom jag förlorar min riksdagsplats kommer jag inte att kandidera till partistyrelsen. Jag kommer nog inte att fortsätta med politiken över huvud taget, säger Christel.

Vad ska du göra?

- Jag blir ämbetsman igen. Min tjänstledighet går ut den sista september. Från den 1 oktober är jag åklagare igen. Jag hoppas att det blir i Falun, men det är inte alls säkert.

Är det moderaternas stora bakslag eller är det problemet att kombinera jobbet som åklagare med politik som gör att du helt vill sluta med politik?

- När jag var åklagare innan jag kom in i riksdagen sysslade jag med kommunalpolitik, så visst går det att kombinera. Men jag blir inte yngre med åren, och nu ropar man ju efter fler yngre, säger Anderberg, som fyller 60 år nästa år.

- Jag kommer att försöka avveckla det mesta av mina politiska engagemang. Jag skulle vilja sitta kvar i polisstyrelsen, men det vet jag inte om det är förenligt med jobbet som åklagare. Det ska jag undersöka.

Christel Anderberg har suttit i riksdagen sedan 1991.

I går kväll talade allt för att Christel Anderberg inte skulle komma in i riksdagen. Rolf Gunnarsson hade ett kraftigt grepp om moderaternas enda riksdagsmandat från Dalarna.

I går kväll, när personrösterna från nästan alla distrikt i länet var räknade, hade Gunnarsson fått 3 227 personkryss, mot 1 920 röster för Christel Anderberg.

- Hoppet är visserligen det sista som överger en, men allt talar för att jag åker ur riksdagen.

Och därmed försvinner en av länets toppolitiker bort från politiken helt och hållet.

Faktaruta:fakta | Christel Anderberg
Född: 1943.
Familj: Sönerna Michael och Mattias.
Bor: Säter.
Bakgrund: Utbildad jurist. Verksam som åklagare i bland annat Ludvika och Avesta. Sedan chefsåklagare i Borlänge (en myndighet som nu lagts ned). Sedan 1991 riksdagsledamot för moderaterna. Den första perioden i justitieutskottet. 1994-2001 i arbetsmarknadsutskottet. Det här året har hon varit moderaternas gruppledare i lagutskottet.
Övriga politiska uppdrag: Ledamot i moderaternas partistyrelse, vice ordförande i polisstyrelsen i Dalarna, ledamot i Nordiska rådet, och flera olika utredningsuppdrag. Hon är också moderaternas andre ersättare till Europaparlamentet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons