Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ande och materia (del 2)

Annons

Vi smälter ihop med altet. Universums storhet i vilket de små detaljerna sammanfogas.

Att följa årstidernas skiftningar. Höstens färgprakt. Livets och naturens gång. En liten planta är inte mindre för att den råkar växa intill ett stort träd. Du och jag är inte mindre för att det i Svea rike råkar finnas en kung och en statsminister.

Vi ska tänka gott. Tanken är en naturkraft som vilken annan. Med ett besök, telefonsamtal, brev eller en gåva kan vi göra någon glad. Gör det. Räkna inte i valuta. Begär inget tillbaka. Gör en tjänst av hjärtat, där det känns riktigt.

Det ska inte vara en affärstransaktion.

Kan vi göra varandra glada, så driver vi sjukdomarna på flykten och förlänger livet. Det blir återbäring på skatten, med fler levnadsår. I gengäld spar vi in pengar på den dyrbara sjukvården.

Karmalagen är också en lag, som står över alla andra lagar. Gör man någon illa, hatar, är snål och missunnsam, så kommer det tillbaka med ränta. Den illa gör han illa far. Gör man gott, är generös, så kommer också det tillbaka mångdubbelt med ränta.

Som man sår får man skörda. Att rensa bort ogräs i själens labyrinter såsom hat och intriger, gör att man får en god skörd.

Som man bäddar får man ligga. Att ligga knöligt kommer att förorsaka krämpor. Är man en "knöl" i umgänget med sina medmänniskor, så får man smaka på hur den sängen är att ligga i.

Låt misstron bytas till tillit. Tag en persons händer, möt dem med ögonen. Låt jag bli du. Du blir jag. Närgånget, men det är att mötas och förstå varandra.

Fotnot: Del 1 av denna insändare publicerades i gårdagens tidning.

GUNNAR KARLSSON

Mer läsning

Annons