Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ande och materia (del 1)

Annons

Nutidsmänniskan behöver ett andligt förhållande till naturen, som jämnvikt till den tekniska värld vi hamnat i.

Jag minns min barndom, 1930-talet. Det var en tid utan överflöd. En fattigdom, som var rik i sig själv. Det var trivsel och förnöjsamhet. Vi brydde oss om varandra.

I dag, 2000-talet, har vi allt vad beträffar det materiella. De andliga värdena, som borde sammansmälta med välfärden, dessa har vi omedvetet eller medvetet tappat bort.

Men fullt så illa är det inte. Vi har hus, vi har vägar så att vi kan komma vart vi vill. Vägen till våra vänner, den ska vi hålla öppen. Den behöver dessutom inte vara asfalterad.

Trots denna "välfärd" och gemenskap vi har tillgång till, så är det ändå en liten grupp som lyckats förstöra för alla andra. Det är de människor som ägnar sig åt våld, terror, stölder och inbrott. De är hatade till max. De lever farligt. Men hur ska de bestraffas? Fängelse tycks inte hjälpa. Däri sitter många redan.

Deras egen kropp är fängelset. Den är rymningssäker. Man kan inte fly från sig själv. Fängelsevakterna är många. Deras namn kan vara knark, nikotin, alkohol, hat, feghet och avund för att nämna några.

Dessa vakter för fången sakta men säkert till avrättning. Vi förnekar dödsstraff. Men hur är det?

Härom kan åsikterna vara många. Låt tankarna vandra. Jag återkommer om hur man kan leva fri och lycklig och få återbäring på inbetald skatt.

Fotnot: Del 2 av denna insändare publiceras i morgondagens tidning.

GUNNAR KARLSSON

Mer läsning

Annons