Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analysgrupp utreder underskott

Annons

Socialdemokraterna i nämnden yrkade på att en grupp för ekonomi och framtidsfrågor inrättas. I gruppen ska tre tjänstemän och tre politiker arbeta tillsammans hela året.

Gruppen ska analysera underskottet, kritiskt granska, bevaka den ekonomiska utvecklingen, allt för att undvika underskott i samma mångmiljonklass.

Orsaken till det kraftiga underskottet är bland annat löneutvecklingen. Lönerna ökade mer än beräknat, hyror och fastighetskostnader blev dyrare.

Kostnaderna ökade för IT och data liksom för de interkommunala ersättningarna. Kommunen fick betala mer än beräknat för elever från Rättvik som valde att gå en gymnasieskola på annan ort än i Rättvik.

- Det är en första grov analys vi kan göra, men arbetsgruppen ska granska utvecklingen under 2003 och innan vi vet det kan vi inte heller behandla budget för 2004. Vi vet dock att vi har en rambudget på 171 miljoner och sparkrav på 4,6 miljoner, säger Björn Guström (fp), ordförande i BUN.

- Vi måste få en klar bild av vad som gick snett. Vi vet att 4,6 miljoner är ett minimum och att vi troligtvis måste spara mer. Det blir till exempel mindre personal per barn inom skola och barnomsorg. Det kommer att bli tufft, säger Kerstin Forsberg socialdemokratisk ledamot i BUN.

I övrigt ställde BUN in behandlingen av alla andra ärenden under nämndsammanträdet på torsdagen. Den fjärde mars ska bland annat budget för 2004 behandlas.

Isgudstjänst på Oresjön

Efter gudstjänsten, som leds av kyrkoherde Jan Marbenius, fortsätter samvaron på isen med korvgrillning och vinterfiske. Samling är på isen vid Mariakapellet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons