Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ana Maria trivs i Falun

Annons

I Falun fanns redan hennes moster Carmen. Det var hon som tipsade om goda chanser till arbete här. Ana Maria bodde först i Carmens familj.

Sitt första arbete hade Ana Maria på Gema. Moster Carmen, som själv arbetade i vården, tyckte att Ana Maria också skulle passa där så hon började 1964 på Falu lasarett. Hösten 1970 började hon plugga på Komvux för att kunna söka vidare till sjuksköterskeutbildning. Hon blev legitimerad sjuksköterska med inriktning på medicin/kirurgi och har arbetat på medicinkliniken vid Falu lasarett sedan 1973.

Stora förändringar har präglat sjukvården under Ana Marias yrkesår, men hon trivs lika bra i dag som då hon började.

- Våra patienter i dag är äldre och sjukare jämfört med på 70-talet, förklarar Ana Maria.

På senare år har Ana Maria arbetat som nattsköterska och det hoppas hon kunna fortsätta med fram till pensioneringen.

- När man är 60 kan man inte säga säkert att man ska arbeta till 65, många krämpor ger sig till känna i de här åren.

Men i dag känner sig Ana Maria frisk och stark och planerar att resa till Paris och Versailles för att fira födelsedagen i efterskott tillsammans med maken.

Ana Maria har syskon hemma i Spanien men flera släktingar också här i Dalarna. Först och främst sonen Andres i Falun och dottern Teresa som läser till lärare vid Uppsala universitet. Moster Carmen och en bror bor i Djura och så gläder hon sig mycket åt att kusinen Maria med barnen Emilie och Veronica finns i Falun.

Fritiden ägnar Ana Maria gärna åt att läsa och då helst facklitteratur inom hennes yrkesområde. Hon är också intresserad av historia och geografi.

Katolska kyrkan i Falun betyder mycket för henne. Här finner hon gemenskap och vänner.

Efter Parisresan ser Ana Maria fram emot den ljusa tid som närmar sig. Hon upphör aldrig att fascineras av den svenska sommaren med skira, ljusa sommarnätter.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons