Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ån storsatsar i vinter

Annons

- Visst är det en tuff satsning, men vi har bra uppbackning. Och det har förresten varit tufft de senaste åren också, för att inte säga katastrof. Sedan nya fjällvägens tillkomst för fem år sedan har vi tappat tio miljoner kronor i årsomsättning, en tredjedel av omsättningen, på grund av att vi inte längre hade genomfartstrafiken. Nu kommer vi fram till nya fjällvägen och får ett kanonfint läge, säger Ulf Ån, 53, som tog över rörelsen efter sin pappa Ingvar för cirka 30 år sedan och nu överlåter rodret åt sonen Leonard Lissdaniels, 27.

Bakom nysatsningen står två bolag, dels familjens driftbolag och dels ett fastighetsbolag med flera delägare. Den nya serviceanläggningen ska stå klar i början av december då turistinvasionen sätter igång.

Den har ett strategiskt läge invid Lindvallenrondellen på nya fjällvägen. Här passerar nästan all trafik på väg till och från Sälenfjällen, i runda tal handlar det om en miljon turister om året. De flesta kommer i bil och måste tanka någon gång under resan.

- Vi räknar med att kunna omsätta minst 40 miljoner om året, säger Leonard som är ekonomen i sammanhanget med sin högskoleutbildning i internationell ekonomi.

Den nya stationen får en försäljningsyta på över 750 kvadratmeter i markplanet och på övre våningen kontor och personalutrymmen på 400 kvadratmeter.

I en annan byggnad på 750 kvadratmeter blir det garage, verkstad och den första automattvätten för bilar i Sälen.

- Tvätten är mycket efterfrågad och vi hoppas kunna belägga den i stort sett dygnet runt under högsäsongen. Många turister kommer i nya, fina bilar som är så smutsiga av saltslask efter resan att det knappt går att närma sig bilen utan att bli lortig. De vill gärna ha tvättat. Det finns även en marknad för tvätt av företagsbilar här i området.

Förutom det vanliga macksortimentet av bensin, biltillbehör och livs kommer den nya serviceanläggningen att innehålla en stor snabbmatsavdelning med utsikt upp mot fjället, böcker och filmer, hyrbilar samt ett Yamaha-center med utställning och försäljning av snöskotrar, motorcyklar och båtar.

- Snöskotrar är en bit som vi tror kommer att öka framöver. Att visa båtar för vinterturister i Sälenfjällen kanske kan tyckas konstigt, men många av Sälens skidturister är också båtfolk och på vårvintern börjar de nog tänka fram emot båtsommaren, säger Ulf Ån.

Leonard och Ulf räknar med att den nya anläggningen kommer att sysselsätta cirka tio personer under högsäsongen. Under sommarhalvåret kan det röra sig om en handfull arbetstillfällen, bland annat med snöskoterservice och förvaring.

- Och juli-september blir allt bättre som turistmånader. Numera är det bara maj-juni som är riktig lågsäsong, men då behöver vi pusta ut och hämta andan efter vintern som är väldigt hektisk, säger Ulf, som varit med och upplevt den väldiga turistexpansionen i Sälen sedan 1960-talet och framåt.

I samband med nysatsningen kommer familjen att avveckla sina andra servicestationer i Sälenfjällen. Rörelsen i Tandådalen har avyttrats till en tidigare anställd. Gamla macken vid Sälfjällstorget kommer att rivas, senast efter den kommande vintern. Tomten är såld och där kommer Skistar att bygga nya turistbostäder.

En annan konsekvens av Statoils etablering uppe på fjället blir att macken i Transtrand kommer att göras om till automatstation.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons