Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än lever Fornbys konstutbildning

Annons

Trots alla hot om nedläggning lever fortfarande Fornby folkhögskolans konstutbildning. I lördags hade den nionde årskursen vernissage på Gruvmuseet på sina arbetet och det finns hopp om att det blir en tionde årskurs också.

När konstutbildningen startade var det med statsbidrag i en arbetslöshetssatsning. När den försvann minskade intäkterna med en miljon kronor och det var fara å färde förra året och utbildningen hotades med nedläggning.

Men det redde upp sig och en ny årskull elever togs in. De hade i går en försenad vernissage på sin utställning på Gruvmuseets loft. Och där visade sju tjejer och en kille upp sina kunskaper i en mängd olika tekniker. Där var blyerts, olja, akryl och latex samt ett flertal skulpturer i lera, trä och tenn.

Skolans rektor gjorde vid invigningen av utställningen en tillbakablick på alla kringelkrokar det var en gång när Fornby kom in som ansvarig för konstutbildningen och vilka ekonomiska svårigheter det varit att hålla den vid liv.

Men den här verksamheten är för viktig för att försvinna, framhöll han, och pekade på skapandets betydelse för människors utveckling.

- Tidigare hade vi kunskapslyftet för att få igång människor. Varför inte nu kräva att vi får ett kulturlyft. Det skulle ge långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna ett lyft att ta de första stapplande stegen tillbaka till arbetet, säger han.

Kultur skapar också goda tankar hos människor och bara det är oerhört viktigt, menade Karl-Erik Pettersson.

Hur kommer det då att gå för Fornbyutbildningen? Ekonomin är fortfarande osäker för nya intagningar. Att driva utbildningen kostar 800 000 kronor per år för 26 elever. Hälften av de pengarna har skolan lyckats säkra för nästa år och man jobbar intensivt för att få fram resten, försäkrar Karl-Erik Pettersson.

- Det pågår diskussioner i positiv anda med olika aktörer, säger han.

KATARINA RUDBECK

023-935 57

Mer läsning

Annons