Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än lever drömmen att göra högskolan till universitet

Annons

På högskolan Dalarna finns en vision om att någon gång i framtiden bli universitet. Kanske

redan år 2005.

- Men ska jag tala klarspråk tror jag att det är väl optimistiskt, säger Bengt Lindström, samverkansansvarig på högskolan.

Steget mellan "högskola" och universitet handlar framför allt om status och forskningsfrågor.

I första hand satsar Högskolan Dalarna nu på att ansöka om så kallade vetenskapsområden. Enkelt uttryckt är ett vetenskapsområde detsamma som högskolans rätt att examinera doktorer på egen hand. För Högskolan Dalarnas del måste detta i dag ske i samverkan med till exempel Uppsala universitet. Doktorsexamen är slutpunkten på en forskarutbildning.

Regeringen bestämmer om en högskola ska tilldelas vetenskapsområden. Något som kan innebära både praktiska och ekonomiska fördelar.

- Bland annat betyder det att vi själva kan planera och genomföra forskarutbildningar, säger högskolans rekor Leif Borgert.

Högskolan Dalarna vill ansöka om två vetenskapsområden: teknik respektivt humaniora/samhällsvetenskap. Enligt Bengt Lindström lämnas ansökningarna in det här året eller nästa.

Visionen om Dalauniversitetet har dock en annan botten, vid sidan av det akademiska projektet. Det handlar också om att vara en aktiv part när det gäller utvecklingen i regionen. Att samverka med näringslivet, kommuner och landsting.

- Och det arbetet är mycket framgångsrikt, säger Bengt Lindström, och tar som exempel att antalet studenter över 35 år ökat från 1000 till 4000 på några år.

- Det visar hur aktiva vi är när det gäller kompentensutvecklingen i länet, menar Bengt Lindström.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons