Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än kysser han vackra flickor

Annons

I samband med sista föreställningen av Humlans vårrevy Vi blandar och ger uppvaktade LIS fyra trotjänare inom Amatörteaterföreningen Humlan.

Gull-Britt Nisswandt, som kom med i revyn 1956 och nästa år firar 50 år som revyaktör, Sven Lindberg, som sedan 1956 växlat scenarbete med scenframträdanden och numera är scenmästare, Sven Bergström, som gjorde scendebut 1946, och Martin Lindgren, som kom med i ensemblen samma år som Humlan bildades, fick gulddiplom, signerade av bland andra Povel Ramel, Bosse Parnevik och Thore Skogman.

Martin var bara 15 år när han 1926 debuterade i revyn och med stor utstrålning och en fantastisk röst charmade ung som gammal.

Att charmörtakterna sitter i visade han under söndagskvällen, då han med glimten i ögat och snus under läppen blev kysst av diplomutdelarna Monica Hassle och Lena Kjellander.

- Det här var som i unga år, förklarade Martin, samtidigt som Monica konstaterade att hans prilla inte var av det kyssäkta slaget.

Men själv är 94-åringen både äkta, seg och musikalisk. Hans mor har berättat att han som nyfödd femkiloskrabat inte skrek, utan sjöng. Redan i unga år var han trummis och sångare i flera orkestrar, bland annat Johnnys. Hans röst uppmärksammades av bland andra Oskar Lindberg och han blev antagen till högre sångstudier, men "åkte hem, köpte en motorcykel och jagade flickor".

- Jag behövdes hemma, förklarar han lite tvetydigt.

Men faktum är att hans mor, som var av prästsläkt, blev ensam sedan hans far, som var spelman, dött ung. Martin - som redan som elvaåring fick jobb på sågen, i utlastningen, där han tjänade tio öre i timmen - har haft hårda och tunga jobb under en stor del av sitt liv.

- Nu börjar det kännas i benen, säger han.

I Humlans revyer och andra arrangemang medverkade han ända fram till 1988 och de som hört honom sjunga kan intyga att hans röst var fantastisk. Dessutom kunde han också agera statist under sketcherna.

- Årets revy var bra, berömmer han och en av dem som har anledning att ta åt sig av berömmet är alltså Gull-Britt Nisswandt.

- Det är enastående mycket jobb bakom en revy, men vi har fått med några ungdomar och jag hoppas och tror att de och traditionen ska göra att Insjörevyn lever vidare, förklarade hon under söndagskvällen.

En kväll då hon hade sällskap i salongen av inte minst Stig Bergström och Sven Lindberg.

En kväll då Martin Lindgren, 94, pussades med flickor.

En kväll då allt - och samtidigt inget - var som år 1926.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons