Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än känner sig Elin ung

Annons

Edit Sälgström presenterar sig som en bondjänta från Nordanby.

Hon minns sin uppväxt mycket väl.

Det var en timmes promenad till skolan. Bredvid skolan fanns två bondgårdar där barnen brukade hjälpa till att sätta potatis och tjäna en liten slant. Historia och geografi var Edits favoritämnen.

- På den tiden hade vi med oss kall mjölk och en hård smörgås till skolan. I dag är barnen så bortklemade och klagar på skolmaten.

Edit Sälgström gifte sig 1926. Men hon och den blivande mannen, Karl, hade sällskapat under en längre tid innan dess. Det var fest på Edits skola och den 18-årige pojken Karl fick syn på Edit genom fönstret.

- Vi gick på bio i Granbo. Men jag var ju så ung då. Bara 14 år, säger Edit och skrattar så uppsluppet att det inte är svårt att föreställa sig henne som nykär tonåring.

Karl jobbade som härdare i stålverket. Myndigheterna tyckte att han behövdes i industrin, så han blev aldrig inkallad när världen brann under andra världskriget.

- Det var tur det, för jag var gravid. Det var många som var avundsjuka på mig, för att min man fick stanna hemma.

Det gick ingen nöd på paret under kriget. Men visst kände de av ransoneringen.

Edit kommer ihåg att hon inte hade såpa nog för att tvätta rent Karls nedoljade kläder. Då skickade hon kläderna till tvättinrättning i Hedemora. Men de hade inte heller såpa så det räckte.

Edit och Karl fick tre barn tillsammans, men en av flickorna avled vid fem års ålder. Edit minns hur sjukhuspersonalen tvingades binda fast händerna på flickan för att hon inte skulle riva sig.

Edit Sälgström trivs bra med livet på seniorsboendet Hästskon i Vikmanshyttan. Förr virkade hon gärna, men numer är det svårt på grund av starr. Annars är Edit vid god vigör.

- Här går jag alldeles som jag vill och jag lagar min mat själv, berättar hon.

Edit är inte den som tiger om vad hon tycker. Förra året ville kommunen flytta hemtjänstgrupen i Vikmanshyttan till Hedemora. Då ringde Edit upp omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren.

- Man ska inte försum-ma de gamla. Det är vi som har byggt upp det här landet.

Men Edit ömmar inte bara för de gamla. När hon läste i tdiningen om en liten pojke som skulle utvisas till Syrien, skrev hon brev till Göran Persson, Mona Sahlin och Barbro Holmberg.

- Jag har upplevt Per-Albin, Erlander och Palme. På den tiden fanns det medkänsla och humanitet. Världen har blivit så hård, tycker Edit Sälgström.

Edit har kvar sitt historieintresse från skoltiden. Gården, som hon växte upp på, har gått i samma släkt sedan 1600-talet.

- Tänk om man kunde få veta hur de levde. De måste ha haft det hemskt fattigt under kriget.

Att hon själv har upplevt nästan hela 1900-talet har hon svårt att begripa.

- Hur kunde jag bli så gammal? Jag känner mig inte äldre än 17 år!

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons