Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än hörs dunket från vävstolarna

Annons

Ur vävstolarna växer randiga mattor fram i olika färger.

Det är mycket att göra på Siljans mattväveri. Chefen på företaget, Agneta Tysk, har inte mycket fritid, speciellt inte sedan platsmattans återkomst i folkhemmet.

- Platsmattan har kommit tillbaka. Allt fler unga upptäcker hur praktisk den är, säger Agneta Tysk och visar de nya mattorna med ny design, bredrandiga i svart och vitt eller den mörkare i blått och vinrött som männen faller för.

Det finns moderna plastmattor med ny design och populär är bouclemattorna, plast och textil blandat.

Mattorna Lina och Karin, variationen är nästan oändlig. De ljusa i blått och grått eller de i olika gråskalor.

- Det finns mattor i alla färger och det är vi kända för i Dalarna, de färggranna mattorna, säger Agneta som arbetat med mattor hela sitt liv.

Mormor och morfar Lispers i Gulleråsen hade en hemslöjd i Gulleråsen. I Kärvsåsen och Ändersåsen fanns många vävare som arbetade hemma. Området var känt för sin vävtradition.

Agnetas mamma och pappa Ingrid och Johan fortsatte hantverkstraditionen. Pappa Johan tog in order och Ingrid arbetade med tillverkningen. I slutet av 1950-talet var efterfrågan så stor att Johan tog initiativ till fabriken. Siljans mattväveri startade 1959 och genom åren har fabriken byggts ut i tre etapper.

- Det fanns fler fabriker i området, i grannbyarna och i Rättvik, Orsa och Furudal. Det började med trasmattor men snart utvecklades efterfrågan för plastmattan explosionsartat. Plastmattan erövrade landet, berättar Agneta.

I mitten av 1970-talet hade fabriken 15 anställda, men över 100 personer i Rättvik var direkt engagerade i platsmattillverkning. Bara i Rättviks kommun fanns fyra stora väverier. Bara Siljans mattväveri finns kvar.

Under slutet av 70-talet började boulcemattan tillverkas, en blandning av plast och textil. Mattor tillverkades i alla färger och många tyckte om den, för mattan väger inte mycket, är lätt att tvätta i maskin, är nästan dammfri och Agneta påpekar att många allergiker kan ha bouclematta hemma.

Fortfarande säljer Siljans mattväveri trasmattor, men Agneta märker att intresset för platsmattan ökar hela tiden. Mattor från Kärvsåsen säljs till olika länder i Norden. På sommaren kommer kunder till fabriken för att njuta av utsikten och köpa en Petra eller en Anja, kanske en Lina.

Agnetas son, sambo och moster är några av dem som hjälper till med fabriken.

Hålkorten i vävstolarna bestämmer mönstret men innan dess ska varpen och spolarna göras i ordning. Processen omfattar flera olika moment och bara en van väverska klarar hantverket.

Agneta själv har mest arbetat med allt arbete runt tillverkningen och för sitt engagemang som egen företagare blev hon nyligen utsedd till Årets Silja, den utmärkelse nätverket för kvinnliga företagare i Siljansområdet delar ut varje år.

- Hedrande och roligt, säger Agneta och berättar om hur värdefullt nätverket är för henne som kvinnlig företagare, ett ensamt arbete i vissa fall, ett arbete från tidig morgon till sen kväll.

Men ett hem utan mattor är otänkbart. Många tycker precis som Agneta och därför fortsätter vävstolarna sitt monotona dunk i Kärvsåsen, kanske minst 50 år till.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons