Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än ger Wixner inte upp

Annons

- Jag gör ett år till. Första juni nästa år kan det vara dags, svarar dag Wixner, sedan 2001 verksam som polismästare och rättschef i Dalarna, på frågan om pensionering.

En närmast given fråga då 65 år är den ålder då många drar sig tillbaka från yrkeslivet.

Då han 1969 kom till Dalarna och Borlänge hade Dag Wixner inte tänkt stanna kvar någon längre tid.

Han var bland de sista som gick en polisiär chefsutbildning upplagd med varvad teori och praktik.

Från Stockholm skulle Dag Wixner, som börjat sin polisiära karriär som landsfiskalselev, ut i landet och få erfarenhet.

Denna viktiga erfarenhet av yrket och landsortens villkor skulle Wixner få i Borlänge, där en tjänst som vikarierande polissekreterare väntade.

Någon kort tjänstgöring i Borlänge blev det knappast för Dag Wixners del.

Han fann sig väl tillrätta med arbetet, kollegerna och staden.

Precis som det var tänkt, fick Dag Wixner en hel del erfarenheter, inte minst genom Borlänges utveckling mot ett mycket brottsbelastat polisdistrikt på 1970- och 80-talen.

En topp i denna negativa utveckling kunde noteras i mitten av 1990-talet, då en krets unga, tungt kriminellt belastade män blev ett slags rikskändisar.

Borlänges rykte blev givetvis svårt skamfilat.

- Jag har upplevt mycket under åren i Borlänge. Positivt och en del mindre positivt. Men på senare år har vi haft en positiv utveckling, framhåller Dag Wixner.

- Den brottslighet som finns i Borlänge i dag är inte speciell för Borlänge. Det är den brottslighet som finns i landet i övrigt som nu finns i Borlänge, konstaterar Dag Wixner.

Från polissekreterare avancerade Dag Wixner i Borlänge till polisintendet och 1985 blev han polismästare.

- Jag har upplevt arbetet, och alla kontakter jag haft genom det, som väldigt stimulerande och positivt. Mycket beroende på att jag lyckats hålla isär arbete och fritid, säger Dag Wixner.

I Borlänge blev Wixner kvar fram till 1995. Efter 26 år, tio av dem som Borlängepolisens högste chef, blev Dag Wixner områdeschef i Falun.

Men Faluns högste polis-chef bodde kvar i Borlänge och Wixner fortsatte med det under de första åren som chef för rättsenheten på polismyndigheten.

I Borlänge har Dag Wixner i övrigt länge tillhört ett veterangäng i korpfotboll med rekrytering i polisleden.

Verksam som polismästare och rättschef i Dalarna har Dag Wixner varit sedan 2001. Dalarna blev då en polismyndighet. Sin stationering har Wixner i Borlänge, där han ofta arbetar i polishuset.

- Men jag arbetar lika mycket i Falun, påpekar Dag Wixner.

De senaste tre åren har Dag Wixner varit bosatt i Lindbyn i Mockfjärd.

Då det gäller fritiden har den, vilket redan nämnts, alltid varit aktiv. Ett av intressena är är sedan början av 1970-talet utförsåkning på skidor.

- Det var åklagaren Johnny Pettersson som fick mig intresserad av utförs-åkning och jag gick en kurs för honom, berättar om vad som sedan dess varit en kär sysselsättning vintertid. Med utövning i Härjedalsfjällen och ännu mer avancerad terräng.

Renovering av hus är, liksom ordentliga arbetspass med motorsågen, utmärkt för att hålla sig igång och i form. Det lovar Dag Wixner, efter att i många år ha provat på denna variant.

- Det finns alltid något som behöver åtgärdas, väldigt roligt är det också, förklarar Dag Wixner.

Till att polismästaren håller sig i god form bidrar i hög grad familjens båda Golden Retrivers, Ella, 6 år och Douglas, 3 år. De är alltid sugna på långpromenader. På köpet får husse och matte bra motion.

- Skulle jag mot förmodan få långtråkigt någon gång, har jag en Folka cab från 1968 att putsa.

- Men tråkigt brukar jag aldrig ha, påpekar Dag Wixner som, om lite drygt ett år, helt får disponera sin egen tid.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons