Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amungen tappas på vatten igen

Annons

Vattennivån i Amungen är cirka 1,2 meter lägre än normalt men den kan bli ännu lägre om sommaren blir varm och torr. Vattennivån kan till och med börja sjunka. Hittills har Amungen stigit i genomsnitt med cirka fem centimeter i veckan.

- Vattennivån i Amungen är väldigt låg och orsaken är bland annat den torra hösten, en torr vinter med dålig tillgång till vattenkraft. Därför har vi tagit ut mer vatten än normalt under vintern och därmed har vattennivån sjunkit, säger Martin Göransson, jourhavande ingenjör vid Vattenregleringsföretagen.

- Det kom mindre nederbörd under våren är normalt. Det finns ingen reglerad sjö ovanför Amungen. Amungen är en stor sjö som är svårfylld. Vattenregleringsgraden är hög, jämfört med till exempel Skattungsjön-Oresjön som är lättfyllda. Olika hydrologiska och geografiska faktorer spelar naturligtvis in men det är dålig tillgång på vattenkraft och alla regleringsbara vattendrag utnyttjas för närvarande maximalt, berättar Martin Göransson.

Att det också medför påverkan på miljön, som till exempel i Amungen där musslor drabbats av det låga vattnet, tar inte Vattenregleringsföretagen hänsyn till.

- Miljömässiga hänsyn lades in i det tillstånd vi fick för att reglera respektive vattendrag.

I mars stoppade Vattenregleringsföretagen utflödet från Amungen och sedan mars har alltså Amungen sakta börjat stiga. Men för att öka tillflödet till Balungen började Vattenregleringsföretagen tappa Amungen på vatten igen i går. Detta beslut fattades i samråd med länsstyrelsen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons