Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnestykritik inför OS i Peking

Annons

Framsteg har gjorts, javisst _ men på flera områden har också människorättsläget i Kina till och med försämrats inför OS i Peking, konstaterar Amnesty i en ny rapport.

Sverige får beröm för politiska påtryckningar.

På plussidan finns nya regler som gör det lättare för utländska journalister att resa i Kina, samt en skärpt juridisk granskning av alla dödsdomar innan avrättningarna genomförs.

Men minussidan är minst lika lång, konstaterar Amnesty.

Dessutom finns tecken på att också Peking kommer att ägna sig åt en gammal klassisk olympisk arrangörsaktivitet: ett tillfälligt bortskickande av alla narkomaner, tiggare och småtjuvar innan spelen sätter igång.

Amnesty konstaterar också att kinesiska journalister nu behöver tillstånd för att rapportera om "känsliga" historiska händelser, och helt förbjuds att berätta om 20 specifika frågor, däribland korruption i rättsväsendet och människorättskampanjer. Dessutom kan massmedier stängas helt om de förlorar tillräckligt många poäng på en särskild "felskala" _ ett system som införts för att skapa "en fredlig social miljö inför nästa års olympiska spel", uppger tjänstemän för tidningen South China Morning Post.

Amnesty hoppas att ett ökat tryck utifrån i samband med OS ska leda till en bättre människorättssituation i Kina. I rapporten tar man specifikt upp Sverige _ i form av utrikesminister Carl Bildts tal vid FN:s människorättsråd i början av mars _ som ett gott exempel på hur man kan göra påtryckningar med hjälp av OS.

TT

Mer läsning

Annons